Srbija je evropski šampion u šahu!

Da Srbija nije samo zemlja koja ostvaruje uspehe u sportovima sa loptom, u bazenima, borilačkim veštinama, već i zemlja koju čine ljudi sa “klikerom”, taktički potkovani, dokazali su i šahisti naše zemlje.

Sahisti_naslovna
Foto: Šahovski savez Srbije

Nakon četrdesetčetiri godine srpski šah je ostvario istorijski rezultat na nekom od velikih prvenstava. Na Evropskom prvenstvu u šahu u Budvi, naša reprezentacija je zablistala i osvojila prvo mesto.

Srbija se na Evropsko prvenstvo plasirala kao tek deseta reprezentacija, ali su Aleksandar InđićVelimir IvićAleksej SaranRobert Markuš i Aleksandar Pretke na čelu sa selektorom Miodragom Perunovićem osvojili zlato.

Veliki doprinos uspehu reprezentacije dali su Aleksandar Pretke i Aleksej Saran, inače ruski šahisti koji nastupaju za Srbiju.

Sahisti_2
Foto: Šahovski savez Srbije

Srbja je na turniru pobedila Italiju, Sloveniju, Englesku, Grčku, Rumuniju i Hrvatsku, remi je zabeležen u duelu sa Jermenijom, a jedini poraz je usledio u duelu sa Nemačkom.

Zbog poraza od Nemačke, titulu prvaka Evrope je odlučio duel između Turske i Islanda. Remi između reprezentativaca ovih zemalja u poslednjem meču doneo je Srbiji blagu prednost u odnosu na Nemačku i samim tim evropsku titulu nakon više od četiri decenije.

Sahisti_1
Foto: Šahovski savez Srbije

Ovo je jedan od većih uspeha naše zemlje u ovom sportu i kao što to uglavnom bude, kada se nakon Novaka omasovi korišćenje reketa, verujemo da će evropski prvaci u šahu podstaći i mnoge mlade da se opredele za igranje šahasvakako da mladi imaju od koga da uče.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.