Srbija je evropski šampion u šahu!

Da Srbija nije samo zemlja koja ostvaruje uspehe u sportovima sa loptom, u bazenima, borilačkim veštinama, već i zemlja koju čine ljudi sa “klikerom”, taktički potkovani, dokazali su i šahisti naše zemlje.

Sahisti_naslovna
Foto: Šahovski savez Srbije

Nakon četrdesetčetiri godine srpski šah je ostvario istorijski rezultat na nekom od velikih prvenstava. Na Evropskom prvenstvu u šahu u Budvi, naša reprezentacija je zablistala i osvojila prvo mesto.

Srbija se na Evropsko prvenstvo plasirala kao tek deseta reprezentacija, ali su Aleksandar InđićVelimir IvićAleksej SaranRobert Markuš i Aleksandar Pretke na čelu sa selektorom Miodragom Perunovićem osvojili zlato.

Veliki doprinos uspehu reprezentacije dali su Aleksandar Pretke i Aleksej Saran, inače ruski šahisti koji nastupaju za Srbiju.

Sahisti_2
Foto: Šahovski savez Srbije

Srbja je na turniru pobedila Italiju, Sloveniju, Englesku, Grčku, Rumuniju i Hrvatsku, remi je zabeležen u duelu sa Jermenijom, a jedini poraz je usledio u duelu sa Nemačkom.

Zbog poraza od Nemačke, titulu prvaka Evrope je odlučio duel između Turske i Islanda. Remi između reprezentativaca ovih zemalja u poslednjem meču doneo je Srbiji blagu prednost u odnosu na Nemačku i samim tim evropsku titulu nakon više od četiri decenije.

Sahisti_1
Foto: Šahovski savez Srbije

Ovo je jedan od većih uspeha naše zemlje u ovom sportu i kao što to uglavnom bude, kada se nakon Novaka omasovi korišćenje reketa, verujemo da će evropski prvaci u šahu podstaći i mnoge mlade da se opredele za igranje šahasvakako da mladi imaju od koga da uče.

Ostavi odgovor

Koji je po vama najbolji košarkaš reprezentacije?

Predstojeći događaji
There are currently no events.