Predlažem ti nekoliko top opcija za bleju u prirodi sa drugarima u okolini Bora!

Veoma brzo stiglo je proleće, lepše vreme, bolja energija, i samim tim realno je da ćete kući dolaziti samo da prespavate, da učite za neki bitan kontrolni/ispit ili da eventualno malo iskulirate posle napornog dana u školi ili na poslu/faksu. Ponekad nam ponestaje ideja gde da odemo sa drugarima, a da nije svaki put isti kafić ili neko drugo mesto u gradu. Predlažem ti nekoliko ideja, tačnije mesta na kojima sam i ja sama bila, i veruj mi da su minimalne šanse da ćeš pogrešiti!

Avanture_naslovna
Foto: Tebrizam

Crnovrška staza

Nekadašnja trasa Crnovrške pruge, pod drugim nazivom “Staza prirode”, duga je oko 17 km i prostire se od okretnice na samom kraju naselja Bor 2 pa sve do Crnog vrha. Na samom kraju naselja Bor 2 i početku Crnovrške staze, nalazi se jedna livadica koja je taman toliko udaljena od grada i izolovana od saobraćaja i buke, gde jedno popodne možete da izdvojite i organizujete piknik, ponesete loptu ili neke društvene igre, obavezno dočekate zalazak sunca koji je tamo nestvaran

Ukoliko želite da druženje provedete u šetanju stazom do Borskog jezera pred vama je šetnja u dužini od 9 km (okvirno dva i po do 3 sata laganog hoda), odlična staza za nekog ko je početnik, nema mnogo uspona, put je u okej stanju (obratite samo pažnju na neke kanjonske delove gde može biti vode pa bi bilo dobro da imate dobru obuću za to) a uz samu stazu se nalazi i nekoliko letnjikovca na kojima možete odmoriti. Hodajući samom stazom uočićete i nekoliko putokaza koji će vam jasno predstaviti pravac a ova trasa je veoma dobro ucrtana i na Gugl mapama.

Predlažem vam da vašu avanturu završite na jezeru, jer nakon jezera put nije u potpunosti očišćen do samog Crnog vrha. Autobuske linije do Bora imate na svakih dva do tri sata, poslednji autobus imate u 18h od 01.10. do 01.04, a u toku letnjih meseci poslednji autobus sa jezera imate i u 20 h.

Ukoliko bi voleli da “zaokružite” avanturicu, možete se vratiti istom stazom kojom ste i došli.

Lazareva pećina i Lazarev kanjon

Udaljeni su 21 km od Bora, taman toliko da imate autobuske linije toliko dostupne da odete, prošetate se do pećine ili vidikovaca, i vratite nazad u Bor. Ukoliko nemate sopstveni prevoz i do Lazareve pećine i kanjona možete stići autobuskom linijom koja vodi starim zlotskim putem, tačnije do mesta Stanijevići, “uhvatite” bus ujutru u 07:45 a već u 13:20 možete se istim prevozom vratiti u Bor.

Radno vreme pećine je od 09 h do 16 h, cena ulaznice je 300 dinara (informacije iz 2023. godine) i pećina je uglavnom otvorena od maja do oktobra. Savetujem da obavezno pre samog puta pozovete, proverite radno vreme i cenu samih ulaznica (sajt TO Bor), jer se dešava da se samo radno vreme koriguje zbog praznika, vremenskih uslova ili iz nekog drugog razloga. Takođe vodite računa o svojoj bezbednosti, jer vas autobus ostavlja na nekih 100 m od same pećine, putem koji ćete ići prolaze automobili.

Kada stignete ispred pećine, put do samih vidikovaca je zanimljiv, dosta je krivudav, i malo je izazovan zbog blagih uzbrdica i nizbrdica, ali nije nemoguć. Imaćete pogled na neverovatnu prirodu, na jednom od vidikovaca je postavljen i letnjikovac na kojem možete da odmorite i gricnete nešto za užinu. Obavezno sa sobom ponesite flašicu vode, nemate priliku da uzmete vodu do samih vidikovaca. U narednih mesec do dva nas i dalje očekuje promenljivo vreme, tako da vas može iznenaditi kiša, sam put do vidikovaca će biti pun barica, obavezno proverite vremensku prognozu i obujte odgovarajuću obuću.

I da, domaćini ovog kanjona su poskoci, ali ne bojte se, kada ste u grupi biće vam sve lakše i gotovo da nema razloga da ova bleja ne bude sjajna. Naravno, očekujem i društvene mreže pune vaših fotki sa ovog predivnog predela, kao i iskustva sa visećeg mosta iznad Lazareve reke.

Planina Stol

Najviši vrh planine Gori Krš (1156 m), između je planina Veliki Krš, Mali Krš i Deli Jovan. Stol je udaljen nekih 20 km od Bora, a kao i do prethodnih atrakcija, tako i do Stola možete stići autobuskom linijom koja vodi od Bora do Gornjana. Poslednji autobus za povratak nazad je u 15:45 i ovaj autobus čekate na stanici Cepe, na kojoj je jasno razdvojen put koji vodi ka Stolu.

Verujem da je nama jedna od poznatijih opcija za uživanje u prirodi. Osim povodom roštilja uoči obeleživanja prvog maja (tačnije drugi maj je dan za tradicionalno okupljanje), možeš da povedeš drugare bilo kada u toku godine da bez ikakve gužve osvojite vrh Stola i uživate u neverovatnom pogledu na venac planina kojima je okružena planina Stol. Ovo je odlična planina za sve početnike penjanja, uspon je osrednje težine ali kao i na svakoj planini, kada budete stigli do vrha reći ćete ono čuveno: “Vredelo je!”.

U samom podnožju planine, nalazi se malena kućica planinarskog doma, u kojoj, ako imate sreće, možete navratiti i popiti planinski čaj, a osim toga dom ima i prostorije za spavanje, tako da ko ne voli kampovanje, logorsku vatru i bleju pored jezera, eto prilike i za noćenje u domu. Do samog vrha društvo će vam praviti par pasa koji su većinski druželjubivi, pa pre samog puta vam predlažem da ponesete pored vaše hrane, i po neku grickalicu za njih.

Savet: Pre samog puta, uvek sa sobom ponesite par sendviča, flašicu vode, kikiriki i po neku čokoladicu. Predlažem vam i da sa sobom ponesete flašicu medicinskog alkohola i pakovanje hanzaplasta i po neku rezervnu majicu.

Ovo je nekoliko predloga kako možeš da iskoristiš slobodan vikend sa drugarima u prirodi. Važno je da pored toga što ćete uživati u neverovatnom prizoru koji nas okružuje, da prirodi očuvamo njenu lepotu tako što nećemo ostavljati smeće sa sobom, ponećemo ga i baciti u najbližoj kanti za smeće. 

Posle samo jednog dana u prirodi, imaćete osećaj kao da ste potpuno rasterećeni, napunićete bateriju za radnu nedelju koja vas očekuje. Ukoliko ne možete da se organizujete, pratite Tebrizam na društvenim mrežama, možda vas ubrzo očekuje poziv za bleju u prirodi! Očekujem vaše utiske!

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.