VIDEO: Kako prebrza vožnja ugrožava živote mladih?

Nepropisna brzina vožnje jedan je od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda u kojima mladi budu povređeni ili nažalost smrtno stradaju. Međutim, kada bi svako znao kako različite brzine vožnje imaju uticaj na posledice saobraćajnih nezgoda, možda bi svaki vozač stavio prst na čelo i zapitao šta se to učilo iz fizike još u osnovnoj školi?

Spotovi_MIM_naslovna
Foto: Tebrizam

Da “brojke nikada ne lažu”, to potvrđuje i statistika koja jasno govori da se brzina kao jedan od glavnih faktora prepoznaje kod čak jedne trećine svih saobraćajnih nezgoda.

Kako bi se vozačima malo “osvežilo pamćenje”, ali i kako bi se uvek vratili na pomisao da je potrebno poštovati zakone i pre svega ne ugroziti tuđe živote, borski srednjoškolci su se potrudili da kroz nekoliko video-formata, bićete u prilici da sada pogledate prvi, jasno predstave kako različite brzine vožnje imaju uticaj na bezbednost mladih u saobraćaju.

Sama činjenica da vozilo u pokretu pri brzini od 50 km/h ima snagu 20 ispaljenih metaka, kao i da pri istoj brzini vozilo prelazi 14 metara za samo jednu sekundu ali i da pri ovoj brzini smrtno strada čak 40% pešaka, jasno govori koliko je značajno prilagoditi brzinu vožnje.

Ukoliko na to dodamo i jasan pokazatelj kako različita brzina vožnje pri sudaru utiče na procenat šansi da mlada osoba ili dete prođu sa različitim stepenom povreda, dobijamo dovoljne pokazatelje zašto je neprilagođena brzina jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda.

Ove činjenice nam samo ukazuju da je veoma važno prilagoditi brzinu kada se vozilom prilazi pešačkom prelazu, pre svega kako bi se u takvoj situaciji moglo pravovremeno odreagovati ili bezbedno zaustaviti vozilo. U suprotnom, čak i na pešačkim prelazima može doći do saobraćajnih nezgoda i ugrožavanja bezbednosti dece i mladih.

Spotovi_MIM_2
Foto: Tebrizam

Borski srednjoškolci su izneli neke vrlo značajne činjenice o kojima bi svaki vozač trebalo razmisliti i jasno poručili da “nisi faca ako prekoračuješ brzinu”.

Udruženje “Sigurne staze” kroz kreiranje ovog spota, u okviru projekta “Pričajmo o bezbednosti da ne bismo pričali o posledicama” koji realizuje sa Tebrizmom, na još jedan način pokušava da podigne svest svih učesnika u saobraćaju i ukaže na nebezbednost mladih osoba na ulici.

Rad medija Tebrizam podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.