VIDEO: Mobilni telefon – jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda

Odavno je već poznato da nam mobilni telefoni okupiraju previše pažnje u toku dana, međutim kada nam mobilni telefoni odvuku previše pažnje tokom vožnje, posledice toga mogu biti fatalne.

Foto: Tebrizam

Da je korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje veliki ometač fokusa govore i mnoga istraživanja jer je čak 25% od svih saobraćajnih nezgoda povezano sa distrakcijom koju prouzrokuju mobilni telefoni.

Borski srednjoškolci, kao predstavnici mlađe populacije kojima je mobilni telefon svakodnevnica, veoma su dobro razumeli da ovi uređaji mogu biti veliki ometači tokom vožnje i kroz video sadržaj jasno predstavili kakve posledice može prouzrokovati korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje.

Ukoliko znamo da razgovor mobilnim telefonom povećava rizik od saobraćajne nezgode do četiri, a čitanje ili slanje SMS poruke do čak osam puta, jasno je da odgovor na dolazni poziv ili poruku može da sačeka dok ne zaustavimo vozilo i to učinimo tako da ne ugrozimo nikoga u saobraćaju.

Brzina vožnje od 50 km/h se veoma često koristi za komparaciju što svakako nije slučajnost jer ukoliko pri toj brzini bacimo pogled na mobilni telefon to će nam pažnju odvući tako da ćemo voziti na slepo u dužini od 28 metara, a ukoliko je sadržaj na našem telefonu vezan za nešto što proveravamo na društvenim mrežama dužina vožnje na slepo ide do čak 300 metara, pa razmislite onda koliko i da li imamo vremena da pravovremeno reagujemo u određenoj situaciji u saobraćaju.

Mobilni_telefon_1
Foto: Tebrizam

Da, poruka borskih srednjoškolaca je vrlo jasna i realno “nisi faca ako koristiš mobilni dok voziš”, za društvene mreže i sve ostalo uvek ima dovoljno vremena i van vožnje.

Ovo je još jedan način kojim udruženje “Sigurne staze”, u saradnji sa Tebrizmom, kroz projekat “Pričajmo o bezbednosti da ne bismo pričali o posledicama” želi da ukaže na neke glavne uzroke koji utiču na manju bezbednost mladih u saobraćaju.

Rad medija Tebrizam podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.