Mala borska organizacija radi velike stvari! – Erasmus+

“Otključavanje mogućnosti: Osnaživanje omladine kroz digitalno opismenjavanje i aktivno učešće u zajednici” naziv je novog Erasmus+ projekta Tebrizma koji će biti realizovan u narednih godinu dana u Boru.

E_Tebrizam_naslovna
Foto: Tebrizam

Tebrizam je započeo svoj prvi Erasmus+ projekat u okviru kojeg će se, kao i kroz neke dosadašanje aktivnosti, baviti edukacijom i osnaživanjem mladih u domenu digitalne pismenosti i povećavanju njihovog učešća u lokalnoj zajednici kroz digitalni aktivizam.

Narodnoj biblioteci Bor organizovana je konferencija za novinare, kao jedna od uvodnih aktivnosti ovog projekta, na kojoj su medijima i prisutnim mladim ljudima predstavljeni celokupan plan projekta kao i sve prateće aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu.

U narednih godinu dana projekta, Tebrizam će sprovesti niz različitih aktivnosti kojima će osnažiti mlade u oblasti digitalne i medijske pismenosti kako bi mogli da iznesu svoje izazove i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Iako i sami mladi razumeju osnovni pristup internetu i korišćenje određenih sadržaja, prema rečima projekt menadžera udruženja Jovana Janjića, potrebno je mlade detaljnije uputiti u značaj pojma digitalne pismenosti i predstaviti mogućnosti koje im digitalni svet nudi.

Konferencija_1
Foto: Tebrizam

Ovo je još jedan projekat digitalne pismenosti koji realizuje Tebrizam sa ciljem da, kao i do sada, okupi mlade, digitalno ih opismeni ali i osnaži da budu aktivni učesnici u zajednici. To će se ostvariti kroz različite radionice ne samo u domenu digitalne i medijske pismenosti, već i kroz praktičan rad sa digitalnim alatima i korišćenje medijskih resursa.
Digitalna pismenost je širok pojam koji uključuje medijsku pismenost, digitalnu bezbednost, razne digitalne alate i razne digitalne mogućnosti, i upravo je to cilj da se mladima detaljno predstavi i da se da mogućnost da oni to svakodnevno koriste, kako za karijerni razvoj, tako i za korišćenje u zajednici gde bi na taj način predstavili neke svoje potrebe, izazove i probleme.

rekao je u izjavi za RTV Bor Jovan Janjić, projekt menadžer projekta “Otključavanje mogućnosti: Osnaživanje omladine kroz digitalno opismenjavanje i aktivno učešće u zajednici”.

Aktivnosti ovog projekta sprovešće se u vidu edukacije kroz tri bloka teorijskih i praktičnih radionica u okviru kojih će se podsticati digitalno opismenjavanje mladihpraktični rad sa digitalnim alatima, kreiranje video-sadržaja u vidu podcast formata, kao i osmišljavanje i kreiranje video-reportaža.

Mladi će imati priliku da učestvuju i na seminaru na kojem će eksperti iz relevantnih oblasti pričati na temu digitalne pismenosti i digitalnih alata, a zatim će svoje veštine moći da upotrebe i usavrše na e-sports događaju koji će biti završna aktivnost projekta.

Pred mladima u Boru je godinu dana raznovrsnih aktivnosti koje će im biti značajne za dalji lični razvoj, veće učestvovanje u digitalnom svetu ali i razvoju lokalne zajednici kroz digitalni aktivizam.

Projekat “Otključavanje mogućnosti: Osnaživanje omladine kroz digitalno opismenjavanje i aktivno učešće u zajednici” je sufinansiran od strane Evropske unije, kroz Erasmus+ program.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.