BTS – lideri nove generacije

Poslednjih godina K-pop je postao senzacija zahvaljujući talentu i trudu mnogih muzičkih grupa. Jedna od njih otvorila je put ka svetu i stoji rame uz rame sa najvećim svetskim izvođačima današnjice.

BTS_naslovna
Foto: Pinterest

Ko su BTS momci?

Šarmantna sedmorka iz Južne Koreje debitovala je 2013. godine pod nazivom Bangtan Sonyeondan (BTS). Ovu sjajnu ekipu čine lider RM,  reper SugeJ-HopeJimin i vokalista JinV i Jungkook. Kroz karijeru svako od njih razvio je svoj jedinstven stil i oprobao se u solo izvođenju kao i glumi, a poznato je i da sami pišu i produciraju svoju muziku. O kvalitetu njihove muzike govore brojne nagrade kao i dve nominacije za “Gremi”.

BTS_slika01
Foto: Mok Jung Wook

Uticaj na publiku

Šta njihov fandom poznatiji pod nazivom ARMY čini tako mnogobrojnim?

Veza između ovih idola i fanova oduvek je bila jaka. Ogromna količina sadržaja koju plasiraju tokom cele godine obuhvata njihovu emisiju “Run BTS!”“BTS Festa”, lajvove kao i njihovu posebnu aplikaciju za komunikaciju sa fanovima – Weverse. Kroz svoje tekstove obrađuju teme vezane za mentalno zdravljepritisak sa kojima se mladi susrećuodrastanjeprihvatanju sebe i drugih i ohrabruju da svako izabere put za sebe. Muzika sa kojom se velike mase povezuju i poistovećuju. Njihov trud i rad može se ogledati u punim stadionima i projektima koji fanovi organizuju za njih.

BTS_slika03
Foto: Hong Jang Hyun

Više od K-pop idola

Pored muzike istupili su kao ambasadori UNICEF-a sa svojom “Love Yourself” kampanjom da prava ljubav počinje onda kada zavoliš sebe. Takođe uključeni su u UNICEF #ENDviolence kampanji za zaštitu dece i omladine od nasilja. Nosioci su “Order of Cultural Merit” za zasluge u promovisanju korejske kulture svetu. Izvršene su brojne donacije kako u ime grupe tako i individualno od strane članova, najčesce bolnicama i u vidu školarina. Jedna od najzapamćenijih je donacija od milion dolara pokretu #BLACKLIVESMATTER  koju su njihovi fanovi u roku od 24h sustigli i donirali još milion dolara.

BTS_slika02
Foto: Unicef

Koraci dalje

Trenutno ovi talentovani momci su zakoračili u tzv. “Chapter 2” njihovih karijeragde izbacuju solo projekte i spremaju se za vojsku (obavezan rok koji se služi 18 meseci u Južnoj Koreji). Dvojica su već obukli svoje uniforme dok ostali čekaju svoj red, što bi značilo da ćecela grupa otići u vojsku do kraja godine. Fanovi talože enegriju za njihov povratak 2025. godine kada će, kako se očekuje, ponovo zajedno stupiti na scenu.

Do tada, ostavljam vam playlistu koja vas moze upoznati i pribliziti K-pop žanru.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.