Narodna biblioteka Bor organizuje manifestaciju “Dani knjige”

Manifestacija “Dani knjige”, u organizaciji Narodne biblioteke Bor, otvorena je u četvrtak 18. maja prvim, od nekoliko predviđenih, događajem pod nazivom “Pesnik iz komšiluka”.

Biblioteka-kadar_slika_001
Foto: Tebrizam

Prvi gost Narodne biblioteke Bor, u okviru manifestacije “Dani knjige”, bio je “Pesnik iz komšiluka”, zaječarski književnik, istoričar umetnosti i bibliotekar Istorijskog arhiva u Zaječaru, Ivan Potić.

Ivan je autor čak 15 pesničkih i proznih knjiga, napisao je i tri (kulturno) istorijske knigeprevod/prepev poezije Boba Dilana na srpski jezik (Odgovor nošen vetrom), uz to, objavio je i dva muzička albuma s grupom S.L.A.M.

O Ivanovim delima govorio je i Stevan Jovanović, pesnik, dramaturg i profesor srpskog jezika i književnosti iz Zaječara.

“Rumunska književnost u prevodu”

Naredni događaj će u Narodnoj biblioteci biti organizovan već 25. maja od 19 časova kada je na programu “Rumunska književnost u prevodu” u okviru kojeg će Đura Miočinović, prevodilac s rumunskog jezika, predstaviti romane “Sporedni efekti života” Vlada Zografija i “Ljubim te u dupe, voljeni vođo”, autora Danijela Banuleskua.

Priliku da čuju ova dela rumunske književnosti imaće i srednjoškolci 26. maja sa početkom u 11 časova, kada će se ovaj događaj organizovati u holu/dvorištu Gimnazije “Bora Stanković”.

Biblioteka-kadar_slika_02
Foto: Freepik

Šta ćemo još videti u okviru “Dana knjige”?

  • 29. 5. od 18 časova – Dragan Ognjanović i Srđan Živković predstaviće “Godine zapleta” – antologiju srpskog aforizma od pada Berlinskog do pada srpskog zida.
  • 30. 5. od 19 časova – “Negativni bauci” – javno vođenje kroz izložbu “Pazi lomljivo” i predavanje “Biti negativ(an): bauci istorije i srča od kristala”, kustostkinje izložbe, antropološkinje dr Vesne Madžoski.
  • 1. 6. od 18 časova (Narodna biblioteka Bor), od 20 časova (ogranak “Milan Popović” u Zlotu) – urednici “Partizanske knjige” Vladimir Arsenić i Srđan Srdić, u okviru programa “Rumunska književnost u prevodu”, predstaviće knjige “Žega” Kosmina Perice, Disko “Titanik” Radua Pavela Gea, “Velike radosti i velike tuge” Agustina Kupše, “Ka dolinama žada i pijanog ljulja” Veronike Nikolesku.
  • 2. 6. od 12 časova (hol/dvorište Gimnazije “Bora Stanković”) – “Rumunska književnost u prevodu” na kojoj će biti predstavljen isti sadržaj kao i prethodnog dana.
  • 6. 6. od 20 časova – “Ničeovi trubaduri” – Dragan Prole, profesor na Odseku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, govoriće o savremenosti Ničeove filozofije i Ničeovoj filozofiji savremenosti.

Iz Narodne biblioteke Bor žele dobrodošlicu svim ljubiteljima knjiga, a manifestacija “Dani knjige” traje do 6. juna.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.