Zorana Bilanović jedna od najmlađih učesnica izložbe slika “Zijin Art 2023.”

Na Borskom jezeru je u periodu od 1. do 10. avgusta bila otvorena izložba slika pod nazivom “Zijin Art 2023.” koja je predstavila radove iskusnih, ali i mladih, perspektivnih likovnih umetnika među kojima se našla i tinejdžerka Zorana Bilanović.

Izlozba_naslovna
Foto: Privatna arhiva

Zorana Bilanović, učenica srednje škole i članica omladinskog udruženja “Tebrizam” iz Bora, imala je priliku da predstavi svoje radove među pedeset različitih slika sa motivima Bora i Majdanpeka, koji su predstavili kako pogonske delove rudnika ova dva grada tako i živopisne pejzaže karakteristične za okruženje ova dva grada, na izložbi “Zijin Art 2023.” koja je organizovana u holu hotela “Jezero” na Borskom jezeru.

Zorana je na ovoj izložbi učestvovala zajedno sa još četrdeset umetnika iz nekoliko gradova u Srbiji, među kojima je bilo i dosta iskusnijih slikara.

Prema Zoraninim rečima bilo je ovo jedno veliko i novo iskustvo kako za nju, tako i za sve ostale mlade osobe koje su izlagale svoje radove na ovoj izložbi.

Zorana_slika_1
Foto: Privatna arhiva

Ova likovna kolonija je bila još jedno lepo i novo iskustvo za mene, baš kao i samo slikanje na platnu. Bilo je ovo jako ozbiljno i zahtevno takmičenje, a meni je možda malo bilo naporno zato što sam sve radove morala da završim u roku od dva dana, jer nisam mogla prisustvovati čitavoj likovnoj koloniji. Bilo je dosta iskusnijih i starijih slikara uz koje sam provela to kratko vreme gledajući ih dok slikaju. Izuzetna mi je čast što su se baš moji radovi takmičili sa radovima izvanrednih umetnika, s obzirom na to da sam bila među najmlađim učesnicima. Smatram da umetnost nije nešto u čemu bi trebalo da se takmičimo, s obzirom na to da svako ima neka svoja zapažanja i shvatanja, a na ovoj likovnoj koloniji jedina osoba sa kojom sam se takmičila sam upravo ja sama, kao i za sve ostalo u životu. Istorija našeg malog, rudarskog grada Bora me motiviše u svemu što radim, pokušavam to da donekle oživim crtežima. Stojim iza toga da postoji mnogo iskusnijih slikara od mene i da sam ja za sada samo učenik što se ove grane umetnosti tiče, ali mislim da sam na jednom jako lepom početku.

rekla je Zorana Bilanović o svojim radovima.

Grad Bor, kao i njegova okolina, odličan su izvor inspiracije za svakog umetnika, pa osim toga što se bavi slikanjem Zorana ima planove da se oproba i kao pisac o svom gradu.

Slika_01
Foto: Privatna arhiva

Pored crtanja, volim da pišem o Boru, o gradu koji je zbog prevelike dragocenosti ostao bez iste. U planu mi je da objavim knjigu o našem Boru, na kojoj i dalje radim, i verujem da ću u tome uspeti.

dodala je Zorana i predstavila planove za budućnost.

Na ovogodišnjoj izložbi prvu nagradu za svoje delo osvojila je umetnica Aleksandra Kovačević iz Čačka, drugo mesto podelilo je dvoje Borana, Ivana Dunjić i Dragiša Trujkić, dok su prema oceni žirija treće mesto zauzela čak tri dela, umetnika Ljubomira Cekića i umetnica Sare Ljubić Slađane Đurđekanović Mirić.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.