Borske srednje škole imaju još slobodnih mesta na početku ove školske godine

Počela je još jedna školska godina, a u borskim srednjim školama ima još slobodnih mesta jer je od ukupno mogućih 420, prvi razred upisalo 340 učenika.

Srednja škola - tebra portal_01
Foto: Tebrizam

Prema rečima Milovana Božovića, koordinatora rada borskih srednjih škola, u gotovo svim borskim srednjim školama je ostao određeni broj mesta za upis, ali su uglavnom popunjena mesta prema željama svih učenika i upisana odeljenja prema Planu upisa. Dolaskom nove generacije učenika trenutno je u borskim srednjim školama ukupno 1326 učenika.

Procentualno gledano, broj upisanih učenika u odnosu na broj ponuđenih mesta je dobar u odnosnu na primer na samo prethodnu godinu u kojoj je pre poslednjeg završnog ispita u avgustu bilo čak 144 slobodnih mesta, a prvi razred je do tog trenutka upisalo 336 učenika.

U Mašinsko-elektrotehničkoj školi od ove školske godine postoje i dva nova smera, tačnije Tehničar za dizajn u mašinstvu i Tehničar informacionih tehnologija, a ono što je od ove godine karakteristično za Mašinsku i Ekonomsko-trgovinsku školu, pojedini smerovi će biti organizovani po dualnom modelu obrazovanja.

Božović je naglasio i da je gotovo u svakoj srednjoj školi uređeno nekoliko prioritetnih stvari kako bi škole spremno dočekale novu školsku godinu, a da je opremanje i dodatno uređivanje, konkretno prostorija Mašinske škole, planirano i tokom septembra.

Koliki broj učenika možemo očekivati u srednjim školama u Boru na dalje?

Ono što je karakteristično za broj učenika u srednjim školama u Boru, a samim tim i broj odeljenja, jeste da se ovaj broj u dobroj meri smanjio u odnosu na period od pre deset godina. Svakako da je uzrok ovoga i smanjenja broja mladih u samom gradu (gotovo 2000 manje u odnosu na popis 2011. godine), ali je ovaj pad nešto što karakteriše i celu zemlju.

Prema Republičkom zavodu za statistiku, u srednjim školama je u školskoj godini 2023/2024 u Srbiji bilo 220 375 učenika što je za 38 489 manje u odnosu na školsku godinu 2014/2015.

Ovakav trend opadanja je nešto što nažalost možemo očekivati i u narednom periodu, što potvrđuje i sve manji broj učenika koji pohađaju osnovnu školu, a dovoljno je naglasiti da je broj učenika u osnovnim školama u Srbiji za deset godina manji za 58 355 đaka.

Izvor: RTV Bor, RZS

Ostavi odgovor

Kako vam se dopada nova pevačica benda Linkin park, Emili Armstrong?

Predstojeći događaji
There are currently no events.