Večita dilema: Da li je pametno koristiti laptop dok je na punjaču?

Kada su u pitanju laptopovi, prenosivost je obično najvažniji faktor. Postoje čak i ultraprenosivi laptopi koji su posebno dizajnirani za putovanja. Međutim, u vremenima kada niste u pokretu, vaš laptop bi mogao stajati uključen za radnim stolom, i uz to da je stalno priključen na punjač. Ali da li je ostavljanje laptopa uvek uključenog u struju dobra ideja?

Cronislaw
Foto: Cronislaw

Hoće li mi se laptop zapaliti ako je stalno uključen?

Što se tiče fizičke sigurnosti, da, savršeno je sigurno ostaviti laptop stalno uključen.

Gotovo da nema opasnosti da se nešto zapali. Moderni laptopovi imaju ugrađenu kontrolu napona u mašini koja zna kada je baterija puna i zaustaviće punjenje, čak i ako je punjač priključen. Ovi mehanizmi se retko pokvare, a laptopovi imaju sigurnosne mehanizme koji će prekinuti vezu pre nego što dođe do stvarne štete.

Međutim, sve to pretpostavlja da su sam punjač i električna utičnica na koju je priključen u dobrom stanju. Kratki spoj u utičnici može izazvati požar, ali to nije ograničeno na laptop koji se puni. Uz to, budite sigurni da redovno proveravate svoje utičnice.

Je l’ pametno da mi je laptop stalno na punjaču?

Postoji niz stvari koje su loše za litijum-jonske baterije. Održavanje baterije na preniskom i previsokom nivou može uzrokovati prerano starenje baterije laptopova. Kako baterije stare, one gube sposobnost potpunog punjenja. Stoga, iako neće “razneti” vaš laptop, možda ćete primetiti da baterija vašeg laptopa ne drži onoliko napunjenosti kao nekada.

Freepik_laptop
Foto: Freepik

Druga briga je toplota. Litijum-jonske baterije vremenom gube napunjenost čak i ako je uređaj isključen. To znači da se baterija gotovo kontinuirano puni, što dovodi do toplote. Toplota, poput visoke ili niske napunjenosti, takođe može prerano ostariti bateriju, što će uzrokovati da ona dugoročno izgubi kapacitet punjenja.

Svaka litijumska baterija ikada proizvedena ima ograničen broj punjenja pre nego što se jednostavno više ne može puniti. AC power (naizmenična struja) je vrsta električne energije koja je zadužena za napajanje većine kućnih uređaja i punjenje elektronskih uređaja, te samim tim ako vaš laptop ostavite na AC power, uvodite dodatne cikluse punjenja koji bateriji nisu potrebni pošto je isključena. Ovo će produžiti životni vek baterije.

Dakle, ostavljanje laptopa na punjaču predstavlja trostruki udarac. Vaš laptop se neće zapaliti ili oštetiti u kratkom roku. Međutim, bateriju ćete istrošiti mnogo brže nego kada biste je s vremena na vreme koristili bez priključenja na struju, što će uzrokovati da se baterija isprazni pre nego što se očekivalo.

Gde mogu da proverim stanje baterije na mom laptopu?

Postoje metode za Windows i macOS sisteme za proveru stanja baterije.

Mac

  • Kliknite na dugme Apple menija i izaberite System Information;
  • Otvorite sekciju hardvera na levoj margini i odaberite opciju Power;
  • Informacije o bateriji će biti tamo.

Doduše, macOS je u tom pogledu mnogo lakši od Windows-a, tako da biste ove informacije trebali pronaći relativno brzo.

Windows PC

  • Otvorite komandnu liniju. Najlakši način da to uradite je da upišete “CMD” bez navodnika u Windows traci za pretragu;
  • Otkucajte powercfg/batteryreport i pritisnite Enter na tastaturi;
  • Komandna linija će generisati izveštaj o bateriji, a zatim ga spremiti u mapu, koju će vam pokazati kada unesete naredbu;
  • Idite do tog foldera na vašem računaru i pristupite izveštaju.

CMD_1
Foto: Privatna arhiva
CMD_2
Foto: Privatna arhiva

I šta sad sa svim tim podacima?

Mac

Odeljak Power će vam pokazati Cycle Count, što je koliko puta ste napunili bateriju. Pod tim je Condition. Ako piše bilo šta drugo osim Normal, možda biste trebali zakazati odlazak u Apple Store kako biste ga ispitali.

Maximum Capacity vam govori koliko punjenja vaša baterija još može da izdrži. Samo potpuno novi Macbookovi pokazuju 100%, pa očekujte da vidite procenat svog uređaja ispod 100.

Windows PC

Za Windows, informacije su podeljeni na dane kada ste koristili laptop. Stoga, ako pogledate pod odeljkom At Full Charge i Active column, videćete koliko se očekivalo da će baterija trajati tog dana.

Možete to uporediti sa odeljkom At Design Capacity u koloni Active da vidite koliko bi dugo baterija izdržala da je potpuno nova. Uporedite da vidite koliko ste baterije izgubili.

CMD_3
Foto: Privatna arhiva

Kako onda da sačuvam svoju bateriju?

Uglavnom, ne ostavljajte ga na punjaču duže nego što je potrebno. Napunite ga do kraja, isključite ga, a zatim ga nemojte ponovo uključivati ​​dok se ne mora ponovo napuniti. Ovo ne sprečava starenje baterije jer ništa ne radi, ali će stariti mnogo sporije kada punjač ne drži na 100% napunjenosti. Da, možda ćete izgubiti nekoliko postotaka baterije kada je ponovo uključite, ali to je najmanji problem.

Druga opcija je korištenje alata za ublažavanje na nivou OS. Windows ima funkciju pametnog punjenja koja će u suštini puniti uređaj na način koji manje oštećuje bateriju. Apple ima funkciju optimalnog punjenja baterije koja će učiniti istu stvar. Oni ograničavaju punjenje baterije, tako da se ne dopunjuje stalno.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.