FOTO: Prvi forum digitalne pismenosti održan u Boru

Digitalna pismenost je definitivno pismenost današnjice, a koliko je svakom mladom čoveku značajna predstavio je Tebrizam organizovanjem prvog foruma digitalne pismenosti u Boru – “Digitalizam”.

DIGITALIZAM - Forum digitalne pismenosti - E+ naslovna
Foto: Tebrizam

Posle dužeg perioda Borani su imali prilike da prisustvuju jednom događaju u Boru na kome se govori o radu u digitalnom svetu, kao i prednostima koje digitalna pismenost može doneti danas.

Prisutni u sali Narodne blblioteke Bor, pretežno srednjoškolci, imali su mogućnost da čuju priče petoro sjajnih predavača koji znanja, koja digitalna pismenost nosi sa sobom, veoma uspešno koriste u aktivizmu, obrazovanju, medijima, učenju i pronalaženju prilika za lični razvoj, biznisu.

Forum digitalne pismenosti otvorila je Gordana Adamov, predsednica upravnog odbora KOMS-a i omladinska radnica u organizaciji “BUM” Bečej, koja je kroz svoju priču jasno predstavila koliko je za svakog pojedinca značajan aktivizam kao i kako je aktivističke aktivnosti moguće realizovati kroz digitalne sadržaje.

DIGITALIZAM - Forum digitalne pismenosti - E+_-8
Foto: Tebrizam

Zoran Milojević, nastavnik u srednjim školama u Boru i direktor Obrazovno kreativnog centra, govorio je o značaju digitalne pismenosti u obrazovanju danas, razvoju pismenosti od njenih početaka do veštačke inteligencije, kao i o tome šta bi učenici i nastavnici morali i trebalo da znaju kada je korišćenje digitalnih alata u pitanju.

DIGITALIZAM - Forum digitalne pismenosti - E+_--12
Foto: Tebrizam

Kao jedan od značajnih segmenata digitalne pismenosti izdvaja se i medijska pismenost o kojoj je više govorio Mihajlo Stojković, urednik nezavisnog medija InfoVranjske. Mihajlo je govorio o važnosti razumevanja i izbegavanja lažnih vesti i lažnih medija danas, kao i o tome koliko je značajno da kao pojedinci pratimo informacije i sadržaje koje nam predstavljaju lokalni mediji.

DIGITALIZAM - Forum digitalne pismenosti - E+_--16
Foto: Tebrizam

Marija Raičević, mnogima poznata i kao OverThinker, prisutnima u sali je predstavila svoju priču o tome na koji način je uspela da pomoću digitalne pismenosti iskoristi različite prilike za učenje, putovanja, studije, ali i na koji način i ona sama danas pomaže mladim osobama kroz savete i razgovore da lakše pronađu različite mogućnosti koje digitalni svet nudi.

DIGITALIZAM - Forum digitalne pismenosti - E+_---25
Foto: Tebrizam

Poslednja priča na ovom forumu bila je vezana za sticanje zarade u digitalnom svetu. Svoju priču o pokretanju biznisa u digitalu ispričao je Nikola Tripković, osnivač platforme Nauči dizajn. Nikola je govorio o svojim iskustvima sa fakulteta, idejama i projektima koji su imali svoje uspehe i neuspehe, kao i značajnim lekcijama koje su njemu pomogle da se nakon rada u freelance-u upusti u biznis vode i na taj način usmeri svoju karijeru.

DIGITALIZAM - Forum digitalne pismenosti - E+_-24
Foto: Tebrizam

Završnu reč na forumu imao je Jovan Janjić, projektni menadžer Tebrizma, koji se osvrnuo na značaj jednog ovakvog događaja za Bor i mlade u Boru, važnost digitalne pismenosti i samog Erasmus+ projekta Tebrizma kao jedne nove prilike za novim znanjima i iskustvima za mlade. Ovom prilikom Jovan je najavio i finalnu aktivnost projekta u okviru koje će biti organizovan gaming turnir, tačnije turnir u igranju popularne fudbalske igrice FIFA.

DIGITALIZAM - Forum digitalne pismenosti - E+_--28
Foto: Tebrizam

Atmosferu sa prvog foruma digitalne pismenosti u Boru možete pogledati u narednoj galeriji.

Projekat “Otključavanje mogućnosti: Osnaživanje omladine kroz digitalno opismenjavanje i aktivno učešće u zajednici” je sufinansiran od strane Evropske unije, kroz Erasmus+ program.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.