VIDEO: Borski srednjoškolci znaju – Alkohol i vožnja ne idu zajedno!

Da je alkohol toliko dobra stvar verovatno bi se konzumirao umesto vode i ne bi predstavljao samo određeni napitak za opuštanje ljudi. Međutim, dejstvo svakog alkoholnog pića, bez obzira u kojoj se količini koristi, umnogome utiče na stanje svakog čoveka ali i sposobnosti da neke radnje, poput vožnje, obavlja na isti način kao u potpuno treznom stanju.

Ne_alkoholu_naslovna
Foto: Tebrizam

Alkohol je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda koje rezultuju težim povredama ili smrtnim ishodima, a ako samo naglasimo tu činjenicu da je prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja iz 2018. godine prosečno svaki 150-i vozač tokom vožnje pod dejstvom alkohola, ne mora mnogo da se proračunava da bi se shvatilo koliki je rizik u saobraćaju kada su na ulicama prisutni takvi vozači.

O tome na koje sve načine konzumiranje alkohola može uticati na nebezbednost u saobraćaju, borski srednjoškolci su izneli veoma značajne činjenice sa kojima se možete detaljnije upoznati u narednom videu.

Gotovo svako ko je barem jedanput u svom životu bio pod dejstvom alkohola, veoma dobro zna kako prekomerno konzumiranje može uticati na sam organizam od hodanja, preko čula vida i sluha što umnogome utiče na samu orijentaciju u okruženju, a ako se vozač u takvom stanju nađe za volanom, verovatnoća za pravovremenim reagovanjem u situacijama u saobraćaju je minimalna.

Da, vozačima alkohol definitivno pruža osećaj lažne sigurnosti tokom vožnje, što samim tim prouzrokuje da vozači precenjuju svoje sposobnosti a sa druge strane u potpunosti podcenjuju opasnosti koje im se mogu dogoditi.

Radul_naslovna
Foto: Tebrizam

“Sigurne staze” su se na ovaj način dotakle još jednog od glavnih uzroka saboraćajnih nezgoda sa jasnom porukom da alkohol i vožnja ne idu zajedno.

Projekat “Pričajmo o bezbednosti da ne bismo pričali o posledicama”, koji Sigurne staze reaizuju zajedno sa Tebrizmom, svakom daljom aktivnošću utiče na povećanje svesti o značaju bezbednog saobraćaja i poštovanja svih učesnika na ulicama.

Rad medija Tebrizam podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.