Tebra, ne vidim te!

Red politike, red nekih informacija za građane, malo više redova nekog trash-a, red vremenske prognoze, po neki red sporta, premalo kulture i umetnosti, a ubedljivo najviše redova crne hronike… A gde smo tu mi? Da, da mi mladi.

Nevidljivost_naslovna_slika_1
Foto: Freepik

Nekako nas uvek najviše ima u nekom negativnijim svetlu, uspesi koje postignemo se vrednuju dan-dva i ubrzo ispare, mada dosta često budu i nepropraćeni, a o problemima sa kojima se suočavamo čuje se baš kada dogori do balčaka. Nažalost, na najteži mogući način uverili smo se da je tako.

Kažu da nas mladih svake godine, pre svega u svakom gradu a zatim i u celoj zemlji, ima sve manje, ali izgleda da se niko nije zapitao zašto je to tako? Ovaj poslednji popis će to i potvrditi s obzirom na to da nas je već celokupno kao naroda ostalo za 500 000 stanovnika manje.

Zbog čega mladih nema previše u medijima?

Razlozi su svakojaki i ukoliko pitamo lokalne medije na primer, uvek ćemo dobiti isti odgovor, da su finansije problem broj jedan a zatim se uvek na to nadoveže i taj detalj da redakcije nemaju dovoljno kapaciteta. Rešenja za to nema ni na vidiku jer koliko ni sami mediji ne pokušavaju da pronađu načine da svoj rad unaprede i posvete se mladima, toliko i sa druge strane lokalne samouprave nemaju dovoljno sluha da se ovime pozabave.

Provuče se kroz medije tu i tamo neki tekst ali je retkost pojavljivanja mladih u medijima evidentna. Pojavi se tu i tamo neko u određenim emisijama ali je to premali prostor koji se za mlade osobe ostavlja u medijima.

Da su ove činjenice tačne, govore i brojevi i različita istraživanja koja potvrđuju da je svake godine u medijima sve manje sadržaja i pisanja o mladima. Dovoljan je podatak koji je prikupila Krovna organizacija mladih Srbije, gde je jasno naglašeno da se o mladima u 2022. godini uglavnom izveštavalo kroz određene aktuelnosti, dok je pisanje kroz određenu medijsku inicijativu zauzelo svega 11%.

Ovo su podaci koji obuhvataju celu našu državu, zamislite onda koliko je ova brojka manja kada je u pitanju svaki grad posebno!

Nevidljivost_01
Foto: FreePik

Šta ovo u stvari znači?

Ovo pre svega govori o tome koliko se zapravo pažnje posvećuje mladima, pa otud i onih 500 000 stanovnika manje u zemlji među kojima je dobar procenat mladih.

Kao glavna činjenica koja se ovde javlja je upravo to da mladi nemaju dovoljno prostora i mogućnosti da se o njima, njihovom životu, potrebama, planovima, problemima barem negde čuje. Jednostavno smo nevidljivi.

Sa druge strane, dolazimo do toga da ogromna količina korisnih informacija ostane da leži negde u draft-u nekog portala i ne ugleda svetlost dana, a u najgorem slučaju se informacije o mladima u potpunosti i zanemare (da ne napominjemo da redakcije nekada i ne otvore imejlove u kojima su detaljno predstavljene informacije o potencijalnom tekstu).

To upravo dovodi do toga da svaka mlada osoba ostane uskraćena za neki značajan događaj koji joj može pomoći da razvije sebe, zatim za neka lična iskustva drugih, primere dobre prakse nekih uspešnih mladih ljudi, interesantne događaje. Otuda često dođemo i u zabludu da se u gradovima baš ništa ne dešava, a zapravo za mnogo toga značajnog čujemo tek kada prođe određeni period.

Nevidljivost_2
Foto: Freepik

Kako onda ovo rešiti?

Tako što mi mladi znamo da iskoristimo ono što nam današnje vreme i korišćenje interneta i novih tehnologija nudi. Uz kreativnost, različita iskustva, kvalitetno pisanje i stvaranje medijskog sadržaja stvaramo prostor za nas mlade i priliku da se najzad negde i mi vidimo.

U Srbiji već postoje određeni omladinski mediji koji stvaraju različiti digitalni sadržaj za mlade, a evo prilike da i Istočna Srbija, konkretno grad Bor, dobije svoj medijski prostor za mlade.

Dobro došli na Tebra portal na kome ćete moći da pronađete različite informacije, iskustva, korisne savete, tekstove, video-sadržaje, intervjue, rešenja različitih problema i sve ono što se tiče razvoja, usavršavanja i života mladih.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.