FOTO: Mladi Borani naučili kako da kreiraju kratke video forme na Erasmus+ radionicama

Kratke video forme su definitivno najzastupljeniji vid prenošenja informacija na društvenim mrežama i video servisima. Ovakva forma sadržaja je omiljena među mlađom populacijom a upravo su mladi u Boru imali prilike da u okviru trećeg bloka Tebrizmovih Erasmus+ radionica nauče kako da kreiraju kratke video sadržaje.

3.blok e+-30_naslovna
Foto: Tebrizam

Iako mladi najviše koriste video sadržaje radi zabave na društvenim mrežama, na Tebrizmovim besplatnim radionicama učesnici su imali jedinstvenu priliku da nauče kako se kratke video forme mogu koristiti i na malo drugačiji način.

Kroz nekoliko dana učenja, druženja, kreativnog rada, mladi iz Bora imali su prilike da u radu u timovima prođu sve potrebne korake kako bi usnimili video sadržaje u kratkom obliku. Po uzoru na kratke video sadržaje koje kreiraju u Tebrizmu, učesnici su svoje video sadržaje kreirali u obliku edukacije, poziva na akciju i kraćih reportaža.

“Od ideje do akcije!”

Prva radionica učesnicima je iz malo drugačijeg ugla približila video forme koje svakodnevno prate. Učesnici su imali prilike da se upoznaju sa različitim vrstama kratkih video formi koje se danas najčešće snimaju, namenom kratkih video sadržaja ali i da razumeju koliko je kompleksan proces stvaranja jednog video sadržaja od svega nekoliko desetina sekundi ili dva minuta.

Nakon što su se upoznali sa uvodnim elementima za kreiranje kratkih video formi, učesnici su imali prilike i da se malo bliže upoznaju sa značajem različitih podešavanja na kameri i da jasno uoče kako različita podešavanja mogu uticati na kvalitetne i manje kvalitetne kadrove.

Kako bi dobili jasniju sliku šta je sve potrebno učiniti kako bi se kreirali kvalitetni, kratki video sadržaji, učesnici su odgledali i analizirali dobre i loše primere različitih kratkih video sadržaja.

3.blok e+-5_radionica1
Foto: Tebrizam

Grupe su i nakon prve radionice imale aktivnih nedelju dana gde je bilo potrebno da, na osnovu prethodno odabrane teme i forme za snimanje kratkog video sadržaja, zajedno pronađu određene informacije o temi, dogovore određene kadrove i započnu sa osmišljavanjem mini-scenarija za svoje video-sadržaje.

“Korak po korak – kadar po kadar”

Druga radionica poslužila je učesnicima da u potpunosti uoblikuju svoje ideje, detaljno postave plan svog scenarija, odabrane kadrove i spremni dočekaju narednu radionicu za snimanje svojih video materijala. Osim što su radili u svojim grupama, učesnici su imali konstantnu podršku i smernice moderatora za što kvalitetnije oblikovanje svojih sadržaja.

S obzirom na to da su učesnici već prethodno odabrali svoje uloge u kreiranju kratkih video formi, ulogu govornika i ulogu kamermana, imali su i priliku da se upoznaju sa značajem dobro postavljenog seta za snimanje kratkih video formi, da isprobaju opremu za snimanje kadrova i audio sadržaja, dok su i sami govornici mogli da isprobaju svoj način iznošenja scenarija pred kamerom i dobiju povratne informacije i smernice.

Nakon odrađene pripreme, svaka grupa dobila je priliku da u prostoru za snimanje izvrši probu svojih kadrova i scenarija što je bio veoma značajan korak za narednu radionicu i snimanje konačnog video sadržaja

3.blok e+-100_radionica2
Foto: Tebrizam

“Sa kamerom na TI!”

Treća radionica bila je predviđena za snimanje prethodno osmišljenih kratkih video formi. Svaka grupa je dobila podjednako vremena da postavi svu potrebnu opremu, uredi svoj prostor za snimanje, kao i nasnimi svoj video sadržaj i na taj način kreira svoje kratke video forme.

3.blok e+-41_radionica3
Foto: Tebrizam

“Edituj video – uokviri svoju priču”

Četvrta radionica je omogućila učesnicima da zajedničkim radom zaokruže ceo proces stvaranja kratkih video formi montiranjem sadržaja u konačne proizvode.

Učesnici su u okviru ove radionice imali priliku da nauče kako se koristi jedan od popularnijih alata za montiranje video-sadržaja, alat koji se podjednako može koristiti za montiranje na računaru, ali i kao aplikacija za montiranje video sadržaja na pametnim telefonima.

U nastavku su kroz samostalni rad grupe konačno oblikovale svoje kratke video sadržaje koje su do kraja radionice imali prilike da vide i međusobno analiziraju i članovi svih ostalih grupa.

3.blok e+-33_radionica4
Foto: Tebrizam

Na ovaj način učesnici su kroz četiri radionice imali priliku da prođu kroz celokupan proces stvaranja kratkih video formi, uvide koliko je jedan ovakav proces dug, da zahteva puno istraživanja, koncentracije, ali i najvažnije, timskog rada kako bi se na kraju dobio željeni proizvod i ostvario krajnji cilj samog videa.

Učesnici ovog bloka radionica, kao potvrdu učešća dobiće sertifikat kao i youthpass koji predstavlja značajan dokument svim učesnicima Erasmus+ projekta.

Ovo je ujedno bio i poslednji blok Erasmus+ radionica Tebrizma u okviru ovog projekta, međutim u daljem periodu će mladi u Boru moći da očekuju još nekoliko različitih aktivnosti koje ovaj projekat nudi.

Atmosferu sa ovog Erasmus+ treninga Tebrizma možete pogledati u narednoj galeriji.

Projekat “Otključavanje mogućnosti: Osnaživanje omladine kroz digitalno opismenjavanje i aktivno učešće u zajednici” je sufinansiran od strane Evropske unije, kroz Erasmus+ program.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.