FOTO: Trening “Podkast od A do Š” razvio potencijalne omladinske podkaste u Boru

Da li je neko ikada pomislio da će mladi u Boru imati priliku da nauče celokupan proces kreiranja jednog podkasta?

Drugi blok - E +-46 naslovna
Foto: Tebrizam

Mladi u Boru imaju premalo prilika da pohađaju treninge za svoj lični razvoj, međutim realizovanjem Tebrizmovog Erasmus+ projekta, u našem gradu se za mlade stvorila idealna šansa da nauče nešto sasvim novo.

U prethodnom periodu održane su tri besplatne radionice u okviru kojih su mladi imali jedinstvenu priliku da se bave kreiranjem podkast epizoda i iskuse kako je to proći kroz celokupan proces stvaranja ove popularne video-forme.

Drugi blok - E +-35 027
Foto: Tebrizam

U okviru nekoliko dana učenja, druženja, kreativnog rada, mladi iz Bora imali su prilike da u mini-ekipama prođu sve potrebne korake od A do Š kako bi na kraju napravili konačan produkt u obliku podkast epizode. Kroz trening su učesnike sproveli iskusni kreatori podkasta koji su do sada već snimili 35 epizoda svog omladinskog podkasta “Šta ima?”.

Kako da funkcionišem u digitalnom svetu?

Prva radionica uvela je mlade u svet podkasta.

Učesnici su imali prilike da se upoznaju sa počecima podkasta i njegovim značajem danas, ali i da razumeju koliko je kompleksan proces stvaranja jedne podkast epizode i uvide kroz koliko koraka je potrebno da prođe stvaranje jedne epizode na osnovu primera stvaranja epizoda podkasta “Šta ima?”.

S obzirom na to da su učesnici već prethodno odabrali svoje uloge u kreiranju podkasta, ulogu voditelja i ulogu kamermana, imali su i priliku da se upoznaju sa značajem dobro postavljenog seta za snimanje podkasta, da isprobaju opremu za snimanje kadrova i audio sadržaja podkasta, dok su i sami voditelji mogli da isprobaju svoj način vođenja epizode pred kamerom.

Kako bi dobili jasniju sliku šta je sve potrebno učiniti kako bi se kreirali kvalitetni podkasti, učesnici su odgledali i analizirali dobre i loše primere epizoda različitih domaćih i stranih podkasta.

Drugi blok - E +-19 013
Foto: Tebrizam

Međutim, proces se nije završio samo na prvoj radionici već je pred učesnicima usledila nedelja timskog rada i prolazak kroz nekoliko važnih koraka pre samog snimanja podkast epizode.

Kreirajte svoj podkast!

Nakon celonedeljne pripreme, druga radionica bila je predviđena za snimanje podkast epizoda. Svaka grupa je dobila podjednako vremena kako bi zajedničkim radom pripremili celokupan set, podesili opremu, isprobali opremu, dočekali gosta i snimili svoje prve podkast epizode.

Drugi blok - E +-64 042
Foto: Tebrizam

Video montaža podkasta!

Treća radionica je omogućila učesnicima da zajedničkim radom kompletiraju sliku i kreriraju konačan produkt kroz video-montažu prethodno snimljenih epizoda.

Učesnici su u okviru ove radionice naučili na koji način se montira jedna podkast epizoda korišćenjem jednog od najpopularnijih programa za uređivanje video-sadržaja.

U nastavku su kroz samostalni rad grupe oblikovale svoje epizode, koje su do kraja radionice imali prilike da vide i međusobno analiziraju i članovi svih ostalih grupa.

Drugi blok - E +-49 035
Foto: Tebrizam

Ovo je bila odlična prilika za sve učesnike da pre svega razumeju kako funkcioniše timski rad ali i na koji način je potrebno ponašati se pred kamerom, koliko je važno poznavati opremu za snimanje video i audio sadržaja, montirati i urediti sve elemente jedne epizode. Trening je osim potrebnih znanja svakom učesniku dao i priliku da možda u budućnosti pokrene svoj podkast.

I ovoga puta će učesnici kao potvrdu učešća na ovim radionicama dobiti sertifikat kao i youthpass koji predstavlja značajan dokument svim učesnicima Erasmus+ projekta i pravi određeni portfolio za dalje projekte ovakvog tipa.

Atmosferu sa Erasmus+ treninga Tebrizma možete pogledati u narednoj galeriji.

Projekat “Otključavanje mogućnosti: Osnaživanje omladine kroz digitalno opismenjavanje i aktivno učešće u zajednici” je sufinansiran od strane Evropske unije, kroz Erasmus+ program.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.