VIDEO: Bezbednost mladih u saobraćaju u Boru iz ugla mladog vozača

O tome da li su mladi bezbedni u saobraćaju u Boru, najbolje nam mogu reći upravo mlade osobe koje se na ulicama mogu naći ili u ulozi pešaka ili u ulozi vozača. Prava i obaveze i pešaka i vozača postoje, međutim da li su to jedini segmenti koje treba ispoštovati kako bi mladi bili bezbedni u saobraćaju?

Intervju_1
Foto: Freepik

Nekoliko mladih osoba prenelo nam je neka svoja iskustva u saobraćaju u Boru, saznali smo kako to oni vide odnos između pešaka i vozača na ulicama, ali i kakvo je po njihovom mišljenju uopšteno uređenje saobraćaja u gradu.

U okviru prvog intervjua sa mladim vozačem Nemanjom Pavlovićem iz Bora, za početak smo se dotakli kvaliteta puteva u Boru i svakodnevnih rizika u saobraćaju u gradu.

Iz Nemanjinog iskustva veoma je jasno da i pored određenih uređivanja, putevi u Boru i celoj opštini su u veoma lošem stanju što utiče na bezbednost svih vozača i može prouzrokovati potencijalne nezgode i oštećenja vozila. Jasno je da je ovo segment kome se i dalje ne posvećuje pažnja u potpunosti a problem je sve prisutniji.

Sa druge strane, osim nekvalitetnih puteva, kao dodatni rizici u saobraćaju sve su masovniji nemarnost vozača, nepažnja prema drugim učesnicima saobraćaja kao i prekomerno korišćenje mobilnih telefona, veliki distraktor koji se mora umanjiti kako bi se fokus vozača orijentisao na njegovu primarnu ulogu u datom trenutku na ulici.

U nastavku razgovora saznali smo i kolika je tolerancija borskih vozača u saobraćaju, na koji se način vozači odnose prema pešacima, kao i šta bi to moglo da se učini kako bi se u Boru izbegle saobraćajne gužve.

Tolerancija u saobraćaju takođe se javlja kao jedan od masovnijih problema današnjice, pa kako je to vidljivo u odnosu među samim vozačima, tako se vidi i u odnosu vozača prema pešacima što, kao i prema rečima sagovornika, zavisi od samih vozača i njihove percepcije prema drugom učesniku u saobraćaju.

Kao jedan od predloga za manje gužve u saobraćaju u Boru, bilo bi odlično kada bi se u najudarnijim terminima koristila određena obilaznica koja bi omogućila brži, a ujedno i bezbedniji saobraćaj.

Saobraćaj u Boru je nebezbedan iz mnogo razloga što je jasno potvrđeno i direktno iz “iskustva za volanom”. Osim ljudskog faktora koji, kako smo i čuli, može biti uzrok nebezbednosti u saobraćaju na mnoge načine, bezbedni i kvalitetni putevi, kao i regulisan saobraćaj, prioritet su za umanjenje svih drugih rizika.

Rad medija Tebrizam podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.