Boranka Teya Dora na izboru za “Pesmu Evrovizije”

Iako smo još uvek u vajbu prošlogodišnje Evrovizije, to nas ne sprečava da se već pripremimo za Evroviziju 2024 koja se održava u Švedskoj. Sezona izbora predstavnika svake evropske države je već uveliko u toku, a RTS je tek nedavno izbacio 28 takmičarskih pesama za ovogodišnji izbor za “Pesmu Evrovizije” koji će se održati 27., 29. februara i 2. marta. Jedna od učesnica, ogroman favorit za pobedu i devojka poreklom iz Bora, je Teodora Pavlovska, poznatija kao Teya Dora!

Teya_dora
Foto: YouTube/RTS Pesma za Evroviziju 2024

Teya Dora iz Bora pa sve do Bostona!

Poznato je da neke od velikih i svetskih ličnosti dolaze upravo iz Bora, a jedna od njih je neverovatna Teodora Pavlovska kojoj je sama muzička karijera, i ljubav prema njoj, započela u Boru. Svoju ljubav prema muzici Teodora je gajila još od malih nogu, kada je sa svojim ocem većinu detinjstva provela za klavirom. Kao i svaka druga velika zvezda, i Teodora se iz malog mesta preselila sa porodicom u Beograd gde su joj se otvorila mnoga vrata u svetu muzike. Tokom pohađanja srednje škole u Beogradu, uporedo je pohađala i Muzičku školu „Dr. Vojislav Vučković” gde je bila na odseku za klavir.

Iako je oduvek sanjala o studijama u Americi, ta želja joj se i te kako ostvarila. Istraživajući o načinima kako da dospe tamo, sa samo 16 godina se prijavila na audiciju Berklee koledž muzike iz Bostona koji se održavao baš u njenoj muzičkoj školi u Beogradu. O samom koledžu je održan sedmodnevni seminar na kojem je radoznala Teodora verno prisustvovala. Na kraju seminara je bila na audiciji na kojoj je prošla i time dobila stipendiju u Americi kao najmlađa studentkinja u istoriji tog koledža koja je dobila tu stipendiju. Njen najveći san se tada već ostvario!

Teya-Dora_1
Foto: Ivan Milovanović

Berklee koledž se nalazi u Bostonu i poznat je po tome što je to koledž namenjen isključivo muzici. Velike zvezde su pohađale ovaj koledž, a neke od njih su Charlie Puth (koji je, inače, bio Teodorin kolega), Tiwa Savage, Steve Vai, John Mayer i još mnogi drugi. Teodora je na ovom koledžu studirala pevanje, a imala je prilike da bude i prateći vokal Valerie Simpson, veliki Jimmy Page je pohvalio njen performans, a čak je bila i prateći vokal dobitnicima Grammy nagrade kao što su Patty Austin, Seidah Garrett, Gerri Allen i Lillie Tinsley.

Nakon završetka koledža, preselila se u Njujork gde je radila na svojoj karijeri. Komponovala je i pisala pesme na engleskom jeziku, u produkcijskoj kući “ARKTKT Publishing“. Jedna od pesama iz tog perioda jeste “In the clouds”.

Teya Dora – kompozitorka, tekstopisac i pevačiča

Teodora se 2018. godine vratila u Beograd kao kompozitor i tekstopisac. Tekstove je pisala i sa sinom Marine Tucaković, Milanom Radulovićem Laćom. Velike face su prepoznale njen potencijal, te je Teodora sarađivala sa Natašom Bekvalac na pesmi “Dođi mami”, Nikolijom na pesmi “Nema limita”, Zoi na pesmi “Jasno mi je”, Jovanom Nikolić na pesmi “Pazi se”, Anastasijom, Albinom i drugim velikim zvezdama sa balkanske scene.

Artcorestudio
Foto: Artcore Studio

Velika Marina Tucaković ju je nakon nekog vremena rada sa njom ubedila da svoj muzički potencijal iskoristi i kao pevačica i pokaže Srbiji i svetu šta to ona zapravo može. Tako je na scenu nastupila Teya Dora!

Teya Dora je na muzičku scenu debitovala 2019. godine sa pesmom “Da na meni je” koju je i sama pisala. Vremenom je izbacila i par singlova poput “Oluja”, koja je bila soundtrack za “Južni vetar”, kolaboraciju sa Nikolijom “Ulice”, singlove “U ilegali”, “Vozi me” i “Atamala”, pesma koju je napravila u kolaboraciji sa Albinom. Sve svoje pesme Teya Dora isključivo piše i komponuje ili sama ili u saradnji sa još nekim tekstopiscima poput Milene Janković, Luke Jovanovića, Coby-ja i drugih.

Svetski, a naše – “Džanum”

Svetsku popularnost je dostigla sa pesmom “Džanum” koja je soundtrack za seriju “Južni vetar”. Za intervju Red Portala, Teya Dora je otkrila da je ova pesma nastala pre čak 3 godine, a Miloš Avramović je želeo da za soundtrack serije “Južni vetar: Na granici” iskoristi jednu tradicionalnu rusku pesmu ali srpsku i modernu verziju. Teya Dora je na pesmi radila sa Luxone-om i Coby-jem koji je i sam inspirisao Teyu spomenuvši reč “Džanum”. Kako spominje, Teyi je ovo najomiljenija pesma, a značenje reči “džanum” je i više nego lep. To je reč turskog porekla, i značenje mu je “dušo moja” ili “srce moje” i često se spominje u srpskoj književnosti.

Rebislav Rebic Rebi
Foto: Bassivity Digital Promo

Ova pesma je izbačena pre samo 10 meseci i može se reći da je za to vreme obišla čitav svet! Spot na YouTube-u ima preko 71 milion pregleda, na Spotify-u preko 100 miliona strimova, a na TikToku sa 5 različita sounda broji preko neverovatnih milion videa iz raznih krajeva sveta.

Ova pesma je obrađena na više jezika, prepevavana od strane Rusa, Ukrajinaca, Francuza, Albanaca, Korejaca, Nemaca pa čak i Indijaca. Ova pesma ima takođe i više verzija (akustična, speed up, slowed) koje se rado koriste i u trendu su na kratkim videima poput reels-a i videa na TikToku. Mnogobrojni TikTokeri koriste ovu pesmu kao sound uz koje snimaju svoje videe, te je i neko vreme ova pesma bila i trend na TikToku. Iako većina ljudi nije ni svesna da je ovo pesma srpskog porekla, rado je slušaju i pevaju svuda. U svetu je ova pesma poznata malo drugačije nego po originalnom nazivu, a zovu je “Moye Moye” zbog samog refrena. Može se reći da je ovo jedna od retkih srpskih pesama koje su dostigle ovoliku svetsku popularnost.

Pesma za Evroviziju 2024

Teya Dorina velika želja je bila da predstavlja Srbiju na Evroviziji. Veliki korak je napravila ove godine, prijavivši se kao jedna od 28 učesnika koji će se boriti za titulu predstavnika Srbije na ovogodišnjoj Evroviziji koja će se održati u Švedskoj.

Nakon stečene velike popularnosti sa pesmom “Džanum”, Teya se držala svog stila i prepoznatljivosti, te je rešila da svoj san ostvari kroz pesmu “Ramonda” koja nosi ime jedinstvenog cveta ramonda koji postoji i raste samo na teritoriji Srbije. Pesmu opisuju mirne i misteriozne note. Na sajtu “Evrovizijske kladionice” Teyina pesma je jedan od većih favorita za pobedu na Pesmi za Evroviziju.

Pesma za Evroviziju će se održati u dva polufinala 27. i 29. februara, dok nas veliko finale očekuje 2. marta. Takmičiće se 28 neverovatnih izvođača, među kojima su i Konstrakta, Zorja, Breskvica, Zejna, Filip Baloš i još mnogi drugi. Ove godine će se “Pesma za Evroviziju” po prvi put prenositi i na YouTube-u, te će gledaoci iz raznih krajeva sveta imati priliku da prate ovaj festival. Celu listu izvođača prvog polufinala možete poslušati ovde, a drugog polufinala ovde.

Teya Dora nastupa u drugom polufinalu, a na nama je da sa patriotskim ponosom bodrimo našu Boranku sa nadom da će nam doneti Evroviziju u Srbiju nakon 17 godina!

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.