FOTO: Budući grafički dizajneri predstavili svoje radove u Narodnoj biblioteci

U borskoj Narodnoj biblioteci otvorena je izložba “Osvrt” na kojoj su predstavljeni radovi učenika treće godine smera za digitalnu grafiku i internet oblikovanje Tehničke škole u Boru.

Izlozba-Osvrt-naslovna1
Foto: Tebrizam

Radovi učenika predstavljaju njihovo kreativno stvaranje kroz realizovanje različitih zadataka i primenu stečenog znanja sa časova, ali i van njih. Na izložbi se mogu videti različiti logoi, portreti, pozivnice, plakati za filmove i koncerte, mitološka bića, figure za šah i mnoge druge kreacije.

Prema rečima Mihajla Dragaša, mentora učenika smera za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, predanost učenika ovog smera i kreativni radovi bili su osnova za organizovanje jedne ovakve izložbe.

Tokom ove godine učenici treće godine smera za digitalnu grafiku i internet oblikovanje su stvarno bili vredni i nekako video sam potencijal da to može da se razvije u formi jedne ovakve izložbe gde će se ti radovi predstaviti i kroz kvalitetnu štampu i kroz organizaciju, tačnije da se vidi šta su sve to oni radili tokom ove godine, da se osvrnemo na taj deo.

U suštini svi su radili sve, zapravo predmet Praktična nastava funkcioniše tako što mi na nedelju ili dve nedelje imamo novi zadatak, nekad je to logo, nekad dizajn figura za šah ili plakat i eto, dvadesetak zadataka se skupilo tako da se i opremila cela izložba.

Ovde ima i određenih elemenata 3D grafike koje učenici izrađuju na različite načine u zavisnosti od programa, međutim koriste i grafičke table, vešti su prilično u tome, a do godine bi trebalo da počnu da se bave malo i 3D modelovanjem. Što se tiče ovog osnovnog Adobe paketa, mislim da su to po prilično savladali.

Do godine će ovi učenici biti četvrta, završna godina, trebalo bi da prave maturske radove, mislim da ima dosta potencijala. Ovde su se sada svi grupno predstavili, svaka tabla ima po viša autora, odnosno učenika, ali biće mogućnosti da se sledeći put svako predstavi onako kako želi.

Ono što je zanimljivo, pojedinci su polako već počeli da dobijaju i neke poslovne ponude, i čini mi se da i oni postepeno uviđaju da to može biti posao od koga jednog dana mogu da žive.

Svoj osvrt na celokupan dosadašnji rad i pronalaženje inspiracije za svoje kreacije, izneo je i Nemanja Stamenković, jedan od učenika čiji su radovi predstavljeni na ovoj izložbi.

Ja sam upisao grafički dizajn zato što je odličan smer, ima mnogo različitih stvari koje mogu da se nauče i koje će dalje da mi znače u životu.

Inspiraciju za svoje radove sam dobio svuda okolo, konkretno gledajući neke slike sa interneta, neke dizajne od različitih ljudi, čak i poznavanje neke istorije umetnosti i onda se i dobija motivacija za sve ostalo. U suštini, u školi nekako dobijamo to predznanje, dok se kod kuće to znanje kroz istraživanje usavršava do kraja.

Nisam još uvek imao nekih poslovnih angažovanja gde bih mogao da primenim svoje znanje, to čeka za sada.

Izložba “Osvrt” je bila odlična prilika da ovi mladi ljudi predstave sebe kao buduće grafičke dizajnere, prikažu svoje kreacije i gotovo sigurno budu i inspiracija mlađim generacijama da se upuste u avanturu grafičkog dizajniranja i kreacija.

Uz odličnog mentora kao što je Mihajlo, kao i svoje lično angažovanje i znatiželju, svaka mlada osoba moći će da zavoli ovu profesiju i, baš kao što je Mihajlo naglasio, razumeti da se od ovog “zanata” može živeti u budućnosti.

Izložba radova učenika Tehničke škole otvorena je do 18. juna.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.