Stefan Radovanović – branilac vlaške kulture i tradicije

Kultura i tradicija su osnova postojanja gotovo svakog naroda. Da bi se postojanje jednog naroda održalo potrebno je kulturu i tradiciju očuvati i prenositi kroz generacije, a upravo je Stefan Radovanović iz Metovnice kod Bora pravi primer jedne mlade osobe koja se zalaže za očuvanje vlaške kulture i tradicije. 

Stefan_1
Foto: Maria Tanase

Do pre par godina Stefan Radovanović bio je jedini među mladima koji neguje tradicionalnu vlašku muziku.

Stefan je svoje prve frulaške korake načinio 2010. godine kod deda Petra Čulinovića iz Šarbanovca. Posle samo godinu dana sviranja dospeo je do finala RTS-ove emisije „Šjivik“. Za PGP RTS je snimio 11 trajnih snimaka. Ove godine je na 36. Saboru frulaša Srbije u Prislonici kod Čačka po treći put osvojio „Zlatnu frulu Srbije“ i postao najmlađi osvajač „Majstorskog pisma“. Pre par nedelja dobio je Oktobarsku nagradu koju dodeljuje grad Bor i tako postao jedan od najuspešnijih građana ovog grada.

Nedavno je Stefan nastupio na „Maria Tanase“, međunarodnom festivalu narodne muzike koji se održava u Krajovi u Rumuniji. Ovaj festival ime je dobio po poznatoj rumunskoj pevačici. Festival je trajao pet dana i ukupno je učestvovalo 56 takmičara. Žiri je bio sačinjen od 12 etnomuzikologa sa prostora Rumunije. Takmičari su se takmičili u dve kategorije: pevanju i sviranju. Stefan je zauzeo visoko drugo mesto u kategoriji sviranja. Stefan je na duduku izveo pesmu „Iljenkuša“, bez muzičke pratnje, a na fruli kolo „Batuta“, uz pratnju orkestra „Maria Tanase“.

Stefan_2
Foto: Maria Tanase

Mladi umetnik se svakoj nagradi posebno raduje, ni ovog puta nije bilo drugačije. Stefan nam je rekao da je konkurencija bila velika i da nije očekivao bilo kakvu nagradu. Kada je čuo da je osvojio drugo mesto bio je veoma srećan i ponosan na sebe. Kako nam prenosi ova nagrada mu je jedna od najznačajnijih u bogatoj karijeri.

Stefan_3
Foto: Maria Tanase

Od 2018. godine Stefan radi u Centru za kulturu grada Bora i prenosi svoje znanje deci kroz Radionicu tradicionalnih duvačkih instrumenata frula, duduk i gajde. Polaznici Stefanove radionice zabeležili su uspehe na mnogim takmičenjima među kojima je najznačajnije republičko takmičenje u Prislonici.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.