ZAPAZI OVO: Oronula dolina mira – Brestovačka banja (FOTO)

Nekadašnja oaza mira, a sada oaza zapuštenosti i otpada krije se u dolini Brestovačke reke, ušuškana gustim šumama. Nalazi se na samo 8 km od našeg grada, te ne čudi da je nekada bilo omiljeno mesto za izlet mnogim Boranima, a da li ste ovo znali o Brestovačkoj banji?

Brestovacka-banja
Foto: Brestovačka banja

Istorija Brestovačke banje

Lekovite vode Brestovačke banje bile su poznate čak i starim Rimljanima, ali je svoj polet doživela za vreme kneza Miloša koji je često provodio vreme u ovom kraju. Knez Miloš je 1837. godine podigao konak, koji je danas muzej i otvoren je tokom celog leta, kao i tursko kupatilo, iliti hamam, koje i dalje postoji.

429653851_7262120047212040_2980355857791532558_n
Izvor: Kupindo

Podsetnik da je Brestovačka banja nekada bila dvorska banja, jer tu je dvor kneza Aleksandra, koji je podignut 1856. godine. Aleksandar je ovde kulirao nekada čak i po celo proleće, a ovo zdanje upotpunjuje istorijski značaj Brestovačke banje. 

Nažalost, ovi objekti su retko održavani i puni prašine, te je nemoguće da se random bane i posete, osim tokom leta kada se održava dosta manifestacija.

U banji postoje još nekoliko istorijskih zdanja a najznačajniji je kompleks “Srpska kruna” koji je među najstarijim ugostiteljskim zdanjima u Srbiji, a tamo možeš da odmoriš i predahneš u ambijentu koji se nije promenio već decenijama. 

Šta sve možeš da zalečiš tebra?

Iz vulkanskih stena koje okružuju banju izviru lekoviti izvori termalne vode, te postoje razne česme i bazeni kojim možeš da zalečiš oči, bubrege, želudac, reume, a ako si tebra pod konstantnim stresom postoji i česma sa vodom za živce, koja kako kažu, deluje.

417475807_7174915382599174_2550122028777667212_n
Foto: Tebrizam

Da je lekovitost ovih voda realna buraz, MVP izgradnje banja knez Miloš rešio je da potvrdi još 1834. godine kada je poslao uzorke na analizu u Beč, gde je dokazano da su ekstremno lekovite.

Dani banje

Da mi Borani znamo da kvalitetno zablejimo u banji pokazuju i razne manifestacije, od kojih je definitivno najznačajnija Dani Brestovačke banje koja se održava uglavnom sredinom avgusta, a tada se u banji održavaju razna kulturno-umetnička dešavanja, koncerti, izložbe i ostalo, te ovo “naselje duhova” tih par dana deluje da ima više ljudi od BG-a. 

dani-banje-2021-1
Foto: Bor030

Brestovačka banja, oronuli biser našeg grada, gde se stapa moderno i staromodno, priroda i društvo, i gde ako zanemarite par tona smeća, možete lagano provesti par sati isključeni od svih stresova i gluposti modernog doba, te ako je još niste posetili do sada trk, neće da vam propadnu patike!!! 

Izvori u tekstu: Turizam u Srbiji; Banje u Srbiji

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.