FOTO: OK/no festival predstavio dela savremene književnosti

U Narodnoj biblioteci Bor po prvi put održan je trodnevni, književni OK/no festival na kome su ljubitelji književnosti iz Bora imali prilike da upoznaju spisateljice iz regiona naše zemlje i njihova dela savremene književnosti.

OKno-NBB- NASLOVNA
Foto: Tebrizam

Borska publika imala je priliku da prisustvuje jednom veoma interesantnom događaju, a posetioci su tokom tri dana programa mogli da nauče nešto novo i čuju različite priče spisateljica koje su predstavile sebe i svoja dela na OK/no festivalu. U jednom pravom, regionalnom festivalu Boranima su se predstavile:

  • Magdalena Blažević (Mostar),
  • Lidija Dimkovska (Skoplje/Ljubljana),
  • Lejla Kalamujić (Sarajevo),
  • Olja Savićević Ivančević (Zagreb),
  • Tanja Stupar Trifunović (Banjaluka) i
  • Marijana Čanak (Subotica).

Festival je zvanično otvoren u petak 18. oktobra, a različite aktivnosti za sve ljubitelje književnosti organizovane su tokom oba dana vikenda.

O samom festivalu i celokupnoj organizaciji, porazgovarali smo sa Vesnom Tešović, direktoricom Narodne biblioteke Bor.

Prvi put se organizuje književni festival ovakvog tipa. Naravno, mi smo i ranijih godina imali različita književna susretanja i svake godine ih ima, i to je nešto što je redovan program. Po prvi put ove godine upriličili smo književni susret pisaca koji deluju u različitim zemljama, s tim što je koleginica Stojmenović osmislila da to budu od prilike pisci slične generacije, i neko ko je, naravno, već afirmisan na tom književnom polju, ko ima književne nagrade, već je prevođen, čija se dela adaptiraju za pozorišne predstave, što, naravno, jeste neki svedok kvaliteta.

Imali smo izuzetno dobar primer za ugledanje, a to su Borski susreti balkanskih književnika koji su se takođe u prostoru biblioteke desili neke 4 godine za redom od 1987. do 1990. Kada je došao pomoćnik gradonačelnika kod mene da predloži da uradimo projekat koji će biti od interesa za ceo grad, meni je bilo najnormalnije da se ugledamo upravo na takav predložak i koleginica Stojmenović je zaista to uradila maksimalno dobro.

Sticajem okolnosti ovo nije bio inicijalni izbor pisaca, jer smo zbog određenih tehničkih problema mi krenuli u posao tek polovinom avgusta, a tada su neki drugi već imali svoj angažman za oktobar i bilo je nemoguće ih dovesti. Međutim, i ovih šest prekrasnih žena, koje dolaze sa prostora Ex-Jugoslavije, nešto je što je jako dragoceno i lepo, pogotovo što ceo ovaj program nije osmišljen samo kao njihovo kniževno predstavljanje, nego ima i te svoje radioničarske segmente, jer mislim da je jako dragoceno u ovom gradu da se i na takav način radi sa svima koji u sebi osećaju taj spisateljski dar i imaju potrebu da se izraze pisanom rečju.

Radionice su bile jako dobre i iskreno vrlo sam srećna zbog toga, dve su se radionice dešavale istovremeno ovde u biblioteci, i samo prvog dana u jednoj je bilo 15, a u drugoj 17 ili 18 polaznika, vrlo često nastojimo da organizujemo takve stvari. Ovoga puta su očigledno i mladi, i oni ne tako mladi, jer bilo je tu i ozbiljnih ljudi, pronašli motiv da dođu i da vide, oprobaju, čuju.

Međutim, kako bi se sve zaista upriličilo bez nekog grča u kome smo bili ovoga puta, naredni put ćemo lepo da krenemo još u martu da dogovaramo gostovanja i sve će to biti dobro i mislim da će se i ove lepe vibracije koje nose posetioci festivala, proširiti dalje i da će dogodine odziv biti i mnogo veći,

izjavila je Vesna Tešović.

OKno-NBB- izjava Vesna
Foto: Tebrizam

Kao prve aktivnosti u prepodnevnim časovima održavane su radionice Kreativnog pisanja, za koje je interesovanje bilo izuzetno veliko kako u subotu, tako i u nedelju.

Poslepodnevni program festivala je započinjao čitanjem dela pod nazivom “Književnost naglas”, dok su od 19 časova održavani završni razgovori “OK/no”. Tokom subotnje večeri, u okviru diskusije koju je moderirao Saša Ćirić, poznati književni kritičar, Boranima su sebe i svoja dela predstavile Lidija Dimkovska, Olja Savićević Ivančević i Tanja Stupar Trifunović, dok su se u nedelju Borani upoznali i sa Magdalenom Blažević, Lejlom Kalamujić i Marijanom Čanak.

Svoje utiske o samom festivalu iznela nam je i Violeta Stojmenović, organizatorka prvog OK/no festivala u Boru.

Više sam nego zadovoljna festivalom, zato što postoji to interesovanje za upoznavanjem i druženjem sa autorkama koje smo pozvali u goste. Takođe je bilo veliko interesovanje i za radionice koje su držale konkretno Marijana i Lidija u subotu, kao i Tanja i Olja u nedelju. Rekla bih da postoji publika koja je željna ovakvih programa, ona naravno nikad neće biti prevelika, ali je bitno da je ima i da smo mi i jednom delu naših sugrađana priuštili nešto što je njima značajno i što zahteva malo veći napor i sa naše strane i sa strane autorki koje su doputovale iz daleka.

Kako će autori i autorke da se plasiraju upravo zavisi od toga koliko su između ostalog biblioteke u mogućnosti da organizuju ovakve programe, jer danas ako se o nekim knjigama ne priča, njihova vrednost postaje potpuno nebitna. Dakle, i najbolje knjige će pasti u zapećak ako ne postoje mehanizmi da se one predstave javnosti. Ovo jeste jedan od načina, naravno ne i jedini, ali ljudima ponovo prilično značajan, jer i ono što smo očekivali da će internet da nam omogući, tu neprestanu komunikaciju sa kime hoćemo, nije se u toj meri ostvarilo, a i ljudi su se malo i prezasitili toga i imaju želju za ovom živom rečju. Što se nas tiče, potrudićemo se da ovaj festival održavamo i u narednim godinama, ali ne zavisi uvek samo od nas,

rekla je Violeta Stojmenović.

OKno-NBB- izjava - Violeta
Foto: Tebrizam

Definitivno je da je Boranima potrebno što više ovakvih događaja kako bi se unela veća raznovrsnost i ponovo podigla svest o važnosti kulture, umetnosti i književnosti u Boru. Ovo je svakako samo jedan od događaja Narodne biblioteke Bor, a do kraja godine možemo očekivati još zanimljivog sadržaja tako da redovno posećujte zvaničnu fejsbuk stranicu ove ustanove a informacije uvek možete dobiti i u samoj biblioteci.

U galeriji ispod pogledajte kako je to bilo na prvom OK/no festivalu.

Ostavi odgovor

Kako vam se dopada nova pevačica benda Linkin park, Emili Armstrong?

Predstojeći događaji
There are currently no events.