Novak Đoković – najbolji teniser sveta

Novak Đoković je pobedom nad Kasperom Rudom 3:0 u setovima (7:6; 6:3; 7:5) u finalu Roland Garosa ispisao nove stranice istorije i dvadesettrećim osvojenim grend slemom potvrdio titulu najboljeg i najvećeg tenisera sveta.

Novak_naslovna_1
Foto: Sputnik Srbija

Bilo je ovo još jedno od onih finala kada smo gotovo svi bili prikovani uz svoje televizore i iščekivali ono što je neminovno, a to je novi trofej u Novakovim rukama. Uz svo poštovanje Kasperu Rudu i ovoga puta su mu šanse bile veće za novi poraz u Parizu, baš kao i prošle godine.

Put do finala

Pre samog osvrta na finale, moramo da damo na značaju i Novakovom putu do novog trofeja a naročito meču polufinala koji uprkos svemu, nije bio ni malo lak.

Jasno je svima da je Novak tempirao formu za ono što je bilo najvažnije na šljaci ove godine, pa je gledano kroz, naročito prvu nedelju turnira, viđeno dosta rutinske igre i postepeno pojačavanje iz kola u kolo kao što to samo Novak ume. Čini se da je možda malo nervoze bilo u četvrfinalu u meču sa Kačanovim, međutim i nakon izgubljenog prvog seta stvari su vrlo brzo došle na svoje i Novak je ovaj meč lako okrenuo u svoju korist.

Polufinale je s pravom ponelo onu titutlu “finale pre finala” jer se Novak sastao sa sjajnim Karlosom Alkarazom pred kojim je, ukoliko ne preforsira svoje telo, budućnost sa pregršt trofeja.

Iako je Novak u dobrom delu meča kontrolisao stvari, nakon osvojenog prvog seta pred kraj drugog desio se pad u igri koji je Karlosu, uz veliku upornost, doneo izjednačenje, međutim velika potrošnja je uzela svoj danak. Grčevi koje je Alkaraz osetio u gotovo čitavom telu jasno su usmerili dalji tok meča pa je iz tog razloga, uz veliki fokus, Novak rutinski odradio posao i pobedio sa 3:1. Veliko bravo za Karlita jer je ostao na terenu do kraja, biće on spreman već za London.

Novak_Alkaraz_1
Foto: Tennis Majors

Gem, set, 23. grend slem

A onda, ko zna koja nedelja u kojoj čekamo da vidimo Novaka sa peharom u ruci.

Međutim, ne može da to bude finale a da ne bude tenzije i nerviranja. Iz navijačkog ugla, mada i brojke ne lažu, prvi set finala je možda i najlošiji Novakov set na turniru i svima je bilo jasno da će mu trebati vremena da prebaci u veću brzinu. Rano izgubljeni servis gem, nestvaran broj neiznuđenih grešaka, smeč koji ga nije slušao, ali i odlična Kasperova igra vodili su ka nešto težem putu do osvajanja prvog seta.

Naravno, neko drugi možda i ne bi uspeo da preokrene ovakav set u svoju korist, ali jedna mentalna gromada kao što je Novak Đoković je uspeo da to uradi na sebi svojstven način. Nakon vraćenog brejka i kasnijeg ulaska u taj brejk, nije se ni sumnjalo kome će pripasti prvi set. Više nego rutinski odrađen taj brejk, sa samo jednim prepuštenim poenom protivniku odredili su ubrzo i dalji tok meča.

U drugom setu je bilo jasno da je Kasper totalno pao i bez bilo kakve neizvesnosti Novak je to lako rešio sa 6:3.

Kao što to uglavnom uvek biva, Novakovi protivnici se u trećem setu ponovo malo podignu, uspevaju da unesu određenu dozu drame u meč a to ipak bude samo prividno. Tako je bilo i ovoga puta pa se završni Novakov udarac desio u jedanaestom gemu trećeg seta kada je napravio brejk i kasnije svojim servis gemom upisao treću titulu na Roland Garosua ujedno i dvadesettreću grend slem titulu ukupno.

Novak_02
Foto: Europe 1/Jean Catuffe

Da, Novak je najveći i najbolji teniser na svetu!

I to iz mnogo razloga.Svedoci smo kroz kakvu je golgotu Novak prošao u prethodne tri godine, šta se sve o njemu pisalo, kakve je neprilike doživljavao, kako je dočekivan na terenima širom sveta. Povrh svega, mnogi svetski stručnjaci i analitičari su ga čak i prerano otpisali, davali mu minimalne šanse za osvajanje ovogodišnjeg Roland Garosa, ali ujedno i zaboravili da su mu samo učinili uslugu.

Pokušao je i britanski Gardijan da totalno subjektivnim tekstom i veoma neuporedivim činjenicama ospori Novakov uspeh, ali je ipak cela svetska javnost svesna da se nalazimo u eri najvećeg i najboljeg tenisera sveta.

Znamo svi da ovakav rasplet nije odgovarao ni francuskoj publici, što je nevaspitana masa i pokazala nekoliko puta kroz turnir, ali navikao je Novak na te stvari i u Londonu, Melburnu, kao i na mnogim drugim “negostoprivljim” terenima.

Potrudio se Novak da ispiše nove stranice istorije, vrati se ponovo na prvo mesto ATP liste ali i izmami aplauze i osmehe svetskih, sportskih zvezda poput Toma BrejdijaKilijana MbapeaZlatana IbrahimovićaOlivijea Žirua kao i mnogih drugih koji su došli da mu pruže vetar u leđa.Iako se o Novakovom uspeh govori širom sveta, slavlje je naravno najveće u Srbiji pa je otud u njegovu čast Kula Beograd obasjana njegovim likom.

Novak_kula_beograda_1
Foto: Belgrade Waterfront

Da je pred Novakom još nekoliko godina dobrog tenisa toga je svesna cela sportska javnost, ali pre svega i ceo ATP tour.

Gde će se Novak zaustaviti sa brojem grend slem titula? To je pitanje na koje niko trenutno nema odgovor.

Ono što je sada najbitnije, Novaku treba dobra relaksacija i pre svega mirna glava, što njemu nije veliki problem, za ono što sledi veoma brzo, a to je Vimbldon.

Novače, pripremi polako i trenerku sa brojem 24 znaš da London ume da bude kišovit u julu, a verovatno će ti zatrebati i nakon finala.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.