Staša Srbulović – mlada teniska nada koja osvaja svet

Borska teniserka Staša Srbulović, mlada teniska nada koja ima samo 20 godina, trenutno je 6. na svetskoj rang listi u kategoriji gluvih i nagluvih. Na nedavno završenom Svetskom prvenstvu na Kritu u ovoj kategoriji zaustavljena je u četvrtfinalu, a bolja od nje bila je japanska teniserka Yurie sa 2:0 u setovima (1:6, 0:6).

Stasa_naslovna
Foto: Bor030

Ko je zapravo Staša Srbulović?

Staša Srbulović je rođena 1. aprila 2003. godine u Zlotu kao sasvim normalna i zdrava beba. Sa samoosam meseci ostala je bez sluha, te joj je tada i dijagnostikovano senzineuralno oštećenje oba uha. Sa svega četiri godine i deset meseci, Staša je dobila svojeprve slušne aparate koji su joj omogućili da čuje one najosnovnije zvuke. Pre nego što je krenula u predškolsko, već je znala sva slova azbukečitala je sa usana i radila je sa logopedomDanas, ume da priča i razume jednostavne reči i rečenice.

Staša je ove godine završila Ekonomsko-trgovinsku školu u Boru kao finansijski administrator, gde je bila lako prihvaćena među svojim vršnjacima i zaposlenima. Staša je uvek uzimana za primer kao uporna, uspešna i inteligentna učenica, a njeni drugari su joj uvek pristizali u pomoć kad god je to bilo potrebno. Pri završetku srednje škole, čvrsto je odlučila da se potpuno posveti tenisu, a njen krajnji cilj je da postane teniski trener.

Stasa_02
Foto: Telegraf

Rani počeci njene karijere

Staša je sa samo sedam i po godina počela da trenira tenis. Još kao dete bila je hiperaktivna devojčica, te su njeni roditelji rešili da svu tu energiju preusmere na neki sport. Istražujući razne sportove, odlučila se za tenis i od prvog treninga zaljubila se u isti.

Njena ljubav prema tenisu rasla je iz dana u dan. S obzirom na to da Staša živi u Zlotu, nije imala previše mogućnosti da svakodnevno vežba i usavršava sebe kao izvrsnog sportistu, osim da stalno dolazi u Bor. Godine 2016. Staša konačno dobija i svoj teniski teren u Zlotu, na kojem danas provodi najviše svog vremena.

Za intervju “Radio Slobodna Evropa” na pitanje zašto voli tenis, Staša je odgovorila da je to zbog njenog velikog idola, Novaka Đokovića i da bi jednog dana volela da bude poput njega. Njen životni san bio je da ga upozna, a taj san se ostvario u oktobru 2022. godine. Imala je privilegiju da pohađa “Novak tenis školu” i upozna ga lično, što joj je dodatno dalo vetar u leđa dada sve od sebe i bori se za prvu teniserku sveta.

Stašin trener, Slavko Đurić, radi s njom već gotovo 10 godina, prepoznao je od samog početka njen potencijal. Kako navodi u RTS-ovoj reportažidosta mu je vremena trebalo da nađe zajednički jezik sa Stašom, a vremenom je i sam naučio kako da funkcioniše sa njomkako na napornim treninzima tako i na terenu. Slavko svakodnevno trenira sa Stašom, dok ona uporedo kondicione treninge obavlja sa trenerom Vladanom Tričkovićem.

Stasa_03
Foto: Sportal

Neverovatni uspesi

Staša je od samog početka nizala neverovatne uspehe na malim i malo većim turnirima. Sa samo 16 godina, na Svetskom teniskom prvenstvu za gluve i nagluve 2019. godine koje se održalo u Turskoj, Staša je stigla do bronzane medalje u miks dublu sa partnerom Marekom Vakom iz Slovačke time se našavši među prvih 10 seniorki na svetu. Ovo je bilo prvo i najznačajnije učešće na ovakvom takmičenju.

Najveći uspeh do sada postigla je 2021. godine na Evropskom prvenstvu za gluve i nagluve u Grčkoj, osvojivši srebro. Iako je tada imala problema sa bandažiranim skočnim zglobom, ova hrabra sportistkinja pobedila je tadašnju svetsku prvakinju Nemicu Albreht-Šreder u polufinalu.

Na Olimpijskim igrama za gluve i nagluve koje se održalo u Brazilu 2022. godine, Staša je osvojila peto mesto. Iako nije bila zadovoljna svojm tadašnjim uspehom, uspela je da se kvalifikuje za Olimpijske igre za gluve i nagluve koje će se održati u Tokiju 2025. godine. Time je postala i četvrta teniserka na svetskoj rang-listi u kategoriji gluvih i nagluvih, a takođe je i drugi borski sportista (pored Bobane Momčilović Veličković) koji je predstavljao Srbiju na Olimpijskim igrama.

Stasa_uspesi
Foto: Blic Žena

Kao četvrta teniserka na svetu, Staša je u novembru 2022. godine, prisustvovala tenis školi Novaka Đokovića pod nazivom “Novak tenis škola”, gde je naporno trenirala i dobila sva moguća sredstva i podršku koje su joj bile potrebne za dalje pripreme na velikim turnirima, a dobila je i priliku da se upozna sa svojim idolom Novakom Đokovićem.

U istom periodu je Staša dobila poziv od Teniske Federacije Australije da nastupa na Australian Open-u 2023. godine, kao jedna od top 5 muških i ženskih takmičara u kategoriji gluvih i nagluvih na svetu. Na ovaj grend slem je otišla sa svojim kondicionim trenerom, a umela je da odigra čak i 3 meča dnevno. U meču za sedmo mesto Staša je odigrala meč sa kineskom takmičarkom Čiu Mei Ho koja je meč predala nakon Stašinog vođstva 1:0.

Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u tenisu za gluve i nagluve koje je održano na Kritu u Grčkoj, Staša je izgubila meč u četvrtfinalu protiv Japanke Yurie sa rezultatom 1:6, 0:6. Uprkos tome što je ispala, Staša se i dalje nalazi u top 10 najboljih gluvih i nagluvih tenisera. Trenutno je 6. na svetskoj rang listi.

Staša Srbulović nije samo sportska zvezda. Na dodeli “Blic žena”nagrada 2022. godine, koje se održalo u Madlenianum Opera and Theatre, Staša je primila nagradu za “Naj mladu nadu”. Takođe je i na Dan grada Bora (3. oktobra) 2022. godine dobila Plaketu od strane grada Bora za izuzetnu afirmaciju i promociju svog rodnog grada u Srbiji i svetu, a takođe je i svrstana u top 10 najboljih sportista grada Bora.

Stasa_AO
Foto: Nova.rs

Ogromna ljubav prema životinjama

U slobodno vreme, Staša voli da se druži sa prijateljima. Zbog svoje ljubavi prema životinjama često provodi vreme u Zoo vrtu. Za svoj 18. rođendan je dobila konja kojeg je nazvala Korona, kojeg je veoma dugo želela. Kada ne trenira, najviše voli sa njim da provodi svoje vreme.

Stasa_Korona
Foto: Privatna arhiva

Pored svih ovih impresivnih postignuća, Staša je osvojila mnoge nagrade na manjim turnirima i takmičenjima u tenisu, kako u Srbiji tako i u svetu. Takođe je imala i priliku da se upozna sa velikim sportskim ličnostima iz sveta tenisa i osvoji njihova srca svojim neverovatnim dostignućima u tako mladim godinama.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.