VIDEO: Zašto je važno da poštujemo ograničenja sa probnom vozačkom dozvolom?

Gotovo svaki mladi vozač kada položi vozački ispit, iako bez ikakvog iskustva, jedva čeka da samostalno sedne za volan i provoza se po gradu ili na nekim dužim relacijama. Međutim, veoma često mladi vozači sa probnom vozačkom dozvolom ne razmišljaju o tome da su tek na početku svog vozačkog staža i iz tog razloga krše ograničenja probne vozačke dozvole i sebe i druge osobe izlažu riziku.

Dozvola_01
Foto: Tebrizam

Da mladi predstavljaju rizičnu kategoriju učesnika u saobraćaju govore nam i mnogobrojni podaci koji jasno kazuju da svaki četvrti dan jedno mlado lice pogine u saobraćajnim nezgodama, dok svakog dana bude povređeno više od 17 mladih.

Sve češće smo svedoci toga da su u različitim saobraćajnim nezgodama povređeni ili smrtno stradali mladi vozači koji su sa probnom vozačkom dozvolom bili za volanom, pa je iz tog razloga veoma važno da čujemo na šta su nas to borski srednjoškolci upozorili kada je u pitanju poštovanje ograničenja probne vozačke dozvole.

Ukoliko samo uzmemo u obzir činjenicu da se najviše saobraćajnih nezgoda, u kojima su mladi glavni učesnici, dešavaju subotom i nedeljom, kao i da je najviše mladih lica izgubilo život u periodu od 23:00 do 24:00, vrlo je jasno zbog čega je potrebno da vozači sa probnom vozačkom dozvolom poštuju pravilo zabrane voženje u periodu od 23:00 do 06:00.

Osim prethodno navedenog pravila, veoma je značajno da svaki mladi vozač sa probnom vozačkom dozvolom prilagodi brzinu vožnje, jer je jasno naglašeno da svako sa probnom vozačkom dozvolom mora da ispoštuje vožnju samo do 90 odsto od ograničenja ili do 110 km/h na autoputu ili 90 km/h na motoputu.

Kao jedno od značajnijih pravila kojeg se “novopečeni” vozači, koji su dobili vozačku dozvolu pre osamnaeste godine, veoma retko pridržavaju, jeste i vožnja uz prisustvo nadzora, odnosno osobe koja ima svoju dozvolu najmanje pet godina.

Dozvola_02
Foto: Tebrizam

“Sigurne staze” su kroz nekoliko značajnih video-snimaka, u saradnji sa borskim srednjoškolcima, veoma jasno predstavili koji su to značajni problemi mladih u saobraćaju. Na taj način mladi su dobili priliku da direktno od svojih vršnjaka čuju, a sigurno i bolje razumeju, na šta je to potrebno obratiti pažnju radi veće bezbednosti u saobraćaju.

Projekat “Pričajmo o bezbednosti da ne bismo pričali o posledicama”, koji Sigurne staze reaizuju zajedno sa Tebrizmom, kroz različite predstojeće aktivnosti, dodatno će podstaći povećanje svesti o značaju bezbednosti mladih u saobraćaju.

Rad medija Tebrizam podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.