Vuk Trajković – momak sa Daunovim sindromom zaposlen na Institutu za reumatologiju

Ko god da je rekao da osobe sa smetnjama u razvoju ne mogu da budu prihvaćene u društvu ili radnom odnosu, grdno se prevario. Dvadesetčetvorogodišnji Vuk Trajković, momak sa Daunovim sindromom, nedavno je ostvario svoj najveći san potpisavši ugovor sa Institutom za reumatologiju za poziciju terapeuta. Vuk je ovim postao prva osoba u Srbiji sa ovim sindromom koja je dobila posao u zdravstvenom sektoru!

Vuk_naslovna
Foto: Vladimir Šporčić

Daunov sindrom definitivno nije jedina stvar koja Vuka opisuje. Ovaj mladić je pre 4 godina postao učenik generacije svoje srednje škole po IOP programu, položio prijemni ispit i uspešno upisao Visoku školu za socijalni rad sa željom da postane terapeut i pedagog i da radi sa ljudima. Nakon uspešno završenog prvog semestra, svih položenih kolokvijuma, ispita i uklapanja u društvo, Vuk je zbog preteškog gradiva morao da napusti fakultet.

Profesori koji su uvideli Vukov potencijal, dali su sve od sebe da svoje gradivo na što bolji način objasne Vuku, međutim i tada je to bilo preteško za njega. Čak se i Ministarstvo prosvete oglasilo povodom tog slučaja. Kako kažu, zbog premalog broja ljudi sa smetnjama u razvoju koji su uspeli da dođu do toga da upišu fakultet, još uvek nije uveden specijalni program za njih na fakultetima, što ne znači da se neće desiti u budućnosti.

Foto: Vladimir Šporčić

Nakon prvog semestra, nakon što se Vuk ispisao sa ovog fakulteta, dobio je priliku da započne pripravničku obuku na samom Institutu za reumatologiju. Nakon šest meseci obuke sa svojim mentorom, Vuk je uspeo da savlada osnove terapeutske procedure na odeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i time došao na korak do ostvarenja svog najvećeg sna!

Vuk je položio državni ispit i svojim trudom i ljubavlju prema ovom poslu ispunio sve uslove da se zaposli u Institutu za reumatologiju kao terapeut. Kolege su ga već i zgotivile, a pripisuju mu razne vrline koje jedna vredna mlada osoba i treba da poseduje – komunikativnost, volja za radom, druželjubivost, marljivost, pažljivost i spremnost na rad. Uprkos Daunovom sindromu, Vuk obožava da radi sa pacijentima i da pomaže ljudima, samostalan je i pametan. 

Foto: Vladimir Šporčić

Pre par dana, zahtev Ministarstvu zdravlja da se Vuk Trajković zaposli u Institutu za rehabilitaciju je sa zadovoljstvom prihvaćen! Ovim je zabeležen “istorijski momenat” inkluzije prve osobe sa Daunovim sindromom u zdravstvenom sektoru! 

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.