“Usnimi video, pokreni priču” – Besplatan Erasmus+ trening za mlade u Boru

Video-sadržaj je definitivno postao najomiljeniji medijski sadržaj koji mladi svakodnevno prate na društvenim mrežama i drugim internet platformama. Iako su mnogo češće u ulozi gledaoca ovakvog sadržaja, mladi u Boru imaće idealnu priliku da prvi put učestvuju na jednom Erasmus+ treningu na kome će naučiti ceo proces kreiranja video-sadržaja u različitim formatima.

E_Tebrizam_naslovna
Foto: Tebrizam

Kreiranje video-sadržaja, osim što je veoma interesantan proces, zahteva dosta pripremnog rada pre nego što dospe na društvene mreže ili bilo koju drugu platformu. Iz tog razloga je veoma važno osmisliti celokupan sadržaj, usnimiti ono što je osmišljeno, kao i izvršiti završnu montažu videa i plasirati javnosti. Upravo će ovaj celokupan proces, kroz angažovanje u različitim ulogama i timskom radu, mladi imati priliku da prođu na još jednom Erasmus+ treningu Tebrizma.

U okviru projekta “Otključavanje mogućnosti: Osnaživanje omladine kroz digitalno opismenjavanje i aktivno učešće u zajednici” Tebrizam će realizovati blok od četiri radionice o kreiranju video-sadržaja, a radionice će biti održane 11., 17., 18. i 25. februara. Kao i svaki prethodni blok radionica, i ovog puta će radionice počinjati od 11 časova i biće organizovane u Obrazovno kreativnom centru.

Na radionicama mogu učestvovati svi mladi od 15 do 30 godina a prijava se vrši popunjavanjem prijavnog formulara na sledećem linku: Prijavni formular

Prijava za trening je obavezna i traje do 09.02. do kraja dana.

Kako će izgledati svaka od četiri radionice?

 1. Prva radionica “Od ideje do akcija!” održaće se 11.02.2024. od 11:00 časova u Obrazovno kreativnom centru (kod Mašinsko – elektrotehničke škole) u Boru.
  • Na ovoj radionici učesnici će imati prilike da se upoznaju sa različitim vrstama video-formata, razumeće na koji način je potrebno ponašati se pred kamerama, kako se koristi profesionalna oprema za snimanje sadržaja ovakvog tipa, zbog čega je značajan scenario za svaki takav sadržaj, kao i šta je to ustvari digitalni aktivizam.

 2. Druga radionica “Korak po korak, kadar po kadar.” održaće se 17.02.2024. od 11:00 u Obrazovno kreativnom centru (kod Mašinsko – elektrotehničke škole) u Boru.
  • Ova radionica pružiće mladima prostor da u grupnom radu razvijaju svoje ideje za snimanje video-sadržaja, dodatno osmisle i postave scenario svog videa, dogovore kadrove za snimanje ali i isprobaju svoje ideje kako bi testirali celokupan proces.

 3. Treća radionica “Sa kamerom na Ti!” održaće se 18.02.2024. od 11:00 u Obrazovno kreativnom centru (kod Mašinsko – elektrotehničke škole) u Boru.
  • Ova radionica pružiće mladima prostor da samostalno usnime svoj video-sadržaj. Učesnici podeljeni u grupama imaće priliku da se oprobaju u ulozi govornika/ce ispred kamere, kao i kamermana/ki gde će uz pomoć profesionalne opreme i prethodno osmišljenog scenarija usnimiti video-sadržaje različitog formata i na različite teme u oblasti digitalnog aktivizma.

 4. Četvrta radionica “Edituj video, uokviri svoju priču.” održaće se 25.02.2024. od 11:00 u Obrazovno kreativnom centru (kod Mašinsko – elektrotehničke škole) u Boru.
  • Nakon što mladi nasnime svoje video-sadržaje, ova radionica biće određena za video editovanje sadržaja kroz neke od najpopularnijih alata kako bi se stvorili autentitčni video-sadržaji.

Baš kao i do sada, i na ovom bloku radionica učešće je besplatno. Kao potvrdu za uspešno pohađanje treninga učesnici dobijaju sertifikat, kao i Youthpass od EU! Potrebno je da učesnici pohađaju sve četiri radionice kako bi dobili sertifikat.

Za sve dodatne informacije o radionicama i projektu možete kontaktirati Tebrizam ekipu na Fejsbuk stranici i Instagram profilu.

Projekat “Otključavanje mogućnosti: Osnaživanje omladine kroz digitalno opismenjavanje i aktivno učešće u zajednici” je sufinansiran od strane Evropske unije, kroz Erasmus+ program.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.