ZAPAZI OVO: Nadomak Bora tzv. Srpsko more (FOTO)

Bor je svima poznat grad po rudniku i industriji bakra, međutim, da li ste čuli da ovaj grad ima i svoje jezero?

Izvor: Flickr

Kada je nekadašnji “RTB” krenuo sa radom, zbog potreba samog rudnika, krenula je izgradnja veštačkog jezera na 15-ak kilometara od Bora, kojem se par godina kasnije od izgradnje prepoznao turistički potencijal koji je aktuelan i dan danas. 

Borsko jezero je veštačko jezero. Nastalo je akumulacijom vode 1959. godine u podnožju Crnog vrha i Tilva njagre, površine od 79 hektara i dubine između 31m i 52m. Voda dolazi najviše iz Zlotske, Marecove i Valja Žoni reke, ali i ostale planinske rečice „pomažu“ u održavanju jezera. Zahvaljujući ovim vodama, jezero je prijatno za kupanje, dostiže temperaturu do 26 stepeni, a u to se uverio ogroman deo građana Bora, kao i turisti sa svih strana.  Zbog svoje lokacije, Borsko jezero ima posetioce u svako doba godine, ali najviše ih ima leti, zbog letnje sezone i odmora. 

Izvor: FB grupa

Šta to sve ima Borsko jezero?

Jezero ima četiri većih plaža i veći broj manjih uglavnom stenovitih plaža, dok je jedna od pre par godina dobila pokrivač od peska i trenutno se vodi kao jedna od najposećenijih. Na ovim plažama možete da se sunčate, igrate odbojku, kupate i družite. Kada vam dosadi pesak, možete da iznajmite pedalino ili čamac i uverite se i sami koliko je zapravo veliko jezero. 

Na jezeru se nalazi hotel koji ima prepoznatljivo ime “Jezero” u vlasništvu Zijin kompanije, a postoje i nekoliko privatnih smeštaja vikendica pristojnih cena za iznajmljivanje, ali tu je i kamp naselje za ljubitelje mirnijih lokacija. Kamp naselje ima kapacitet od oko 300 prikolica, koje imaju pristup plažama samog naselja. 

Ako ipak više volite sport na suvom, hotel „Jezero“ je obezbedio kompleks sa terenima za košarku koji je skoro rekonstruisan, za fudbal, rukomet, odbojku i tenis.
Hotel “Jezero” nudi i wellness i spa, teretanu, bazen, kuglanje i sl. Ispred ovog hotela se često održavaju i svečane ceremocije venčanja, te je ovo mesto poznato i po sklapanju bračnih zajednica.

Izvor: Aster travel

Nažalost, letnjikovci koji se nalaze u dvorištu ovog hotela su od skoro uništeni, pa ne znamo kakva ih sudbina čeka tu, da li će ih skloniti i napraviti nove ili će to tako ostati doveka..
Postoji i jedna tužna ruševina, koja je nekada bila jedna od najposećenijih hotela u tom dobu. Tako je, to je nekadašnji i prvi hotel “Metalurg” na jezeru, koji je imao ogroman turistički potencijal, ali je danas samo napušten objekat. 

Ribolov je takođe jedan od načina opuštanja, pa vam samo jezero nudi i tu opciju, sa raznovrsnim izborom riba, poput: šarana, deveriku, soma, smuđa, bandaru… prosto, ima ih puno, ukoliko ste iskusni ribolovac, imate mogućnost da svoje umeće i znanje pokažete na samom takmičenju koje se organizuje uglavnom između aprila i juna meseca na Borskom jezeru. Na kraju, za svakog postoji po nešto, pa tako možete se prošetati kroz zimzelene i listopadne šume, naravno, bez udaljavanja od ostatka „sveta“. 

Izvor: Privatna arhiva

Legenda i misterija jezera

Pored prirodnih bogatstva i atrakcija koje je Borsko jezero nekada nudilo, danas malo manje, naravno postoji i priča o jednoj misteriji koja se prenosi generacijama. Kako kaže legenda, u našem jezercetu živi čudovište, koje je po opisu onih koji su ga videli, podseća na čudovište iz Loh Nesa, pa i po tome je dobio naziv “Srpsko čudovište iz Loh Nesa”. Ovaj kriptid je po prvi put uočen od strane dva mladića koja su se 80-tih godina kupala u jezeru, a kasnije su zabeleženi još slučajevi o čudovištu koje stoji i dan danas samo kao legenda. 

Zabava i tokom velikog praznika!

Širom Srbije se sa posebnom čari obeležava 1. maj, tačnije Dan rada. Naravno, svako ima svoj prepoznatljiv način slavljenja, a kod nas je to Prvomajski uranak, koji okupi sve nas, iz raznih krajeva, a najviše Borane na jezeru i na tradicionalnom pikniku ili roštiljanju na vikendicama ili kamp prikolicama. Nekada je bilo dosta muzike, roštilja, malih đakonija, dosta dobre energije i sve što možete da zamislite, a danas je ostao delić dobre energije, po neki štand sa roštiljem i đakonijama, ali i mnogo smeća.

Izvor: Borske Narodne novine

Iako jezero ima ogroman broj turista (pogotovo tokom 1. maja i letnje sezone), na našu žalost, nakon završetka famoznog prvog maja, svo smeće ostaje tu do sledećeg obeležavanja, koje se ne razgrađuje brzo, velika je  opasnost po životinje, meštane i time se stvara dugoročni problem za koji se trenutno ne nalazi rešenje.. 

Sve u svemu, jezero ne nudi zabavu samo tokom letnje i prolećne sezone, već i tokom drugih sezona. Borsko jezero ima dosta atrakcija, koje možete lično videti u svako doba godine. 

Tokom jesenjih dana, predivno mesto za fotkanje i predivne jesenje boje od kojih zastaje dah, kao i lov na gljive i pečurke kao što su sunčanice, lisičarke, vrganji i sl.. Tokom zimskih dana iako ih sada sve ređe imamo, ume biti prelepa zimska idila na jezeru, da čak možete da vidite malo “ostrvce” pri obali koje bude skriveno tokom ostalih godišnjih doba, naravno tu je i skijanje na čuvenom Crnom vrhu, kao i obilazak šuma koje budu predivno obavijene snegom.

Danas možemo da se zahvalimo ljudima koji su krajem 20. veka prepoznali turistički potencijal našeg jezerceta, na kojem su generacije i generacije Borana i ostatak Srbije uživale u divnim atrakcijama koje nudi, i uvek se iznova vraćali. Ostaje vam da ga posetite, predlažemo vam da to bude u letnjem periodu, i da ga u potpunosti istražite, ko zna koju još atrakciju krije, ili možda neku novu misteriju?

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.