Kineski jezik u borskoj Gimnaziji – kurs kreće od oktobra

Gimnazija „Bora Stanković“ u Boru uskoro će postati prvi srednjoškolski centar u istočnoj Srbiji gde će učenici imati priliku da uče kineski jezik.

Unsplash - naslovna
Foto: Unsplash

Zahvaljujući potpisanom Memorandumu o razumevanju između kompanije “Srbija Ziđin Koper”, borske Gimnazije i Instituta “Konfucije” pri Univerzitetu u Nišu, kineski jezik će od oktobra postati deo fakultativne nastave u Gimnaziji “Bora Stanković” u Boru.

Ceremonija potpisivanja održana je u prostorijama Univerziteta u Nišu, a sporazum predviđa zajedničku promociju i podršku izučavanju kineskog jezika u Boru, kao deo šireg programa “Talenti Ziđina”.

Kineski će biti treći strani jezik koji će učenici Gimnazije moći da biraju, a plan i program nastave regulisaće Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Institut Konfucije preuzeo je obavezu da obezbedi sve potrebne resurse za izvođenje nastave, dok će kompanija Srbija Ziđin Koper finansirati realizaciju programa.

Bor030
Foto: Bor030

Miljana Golubović, direktorica Gimnazije „Bora Stanković“, istakla je da će nastava biti organizovana dva puta nedeljno, a prvi časovi planirani su već za oktobar.

Ovaj korak značajno doprinosi unapređenju kulturnih veza između Srbije i Kine, istovremeno pružajući mladima u Boru jedinstvenu priliku da se upoznaju s jednim od najvažnijih jezika sveta. Sa druge strane, ovo će biti i odlična prilika da se i kineski državljani u Boru podstaknu na učenje i prihvatanje srpskog jezika kao jezika za sporazumevanje, gde će na taj način definitivno moći da doprinesu svom većem uklapanju u društvo u kome borave.

Izvor: Ist Media, Bor030

Ostavi odgovor

Kako vam se dopada nova pevačica benda Linkin park, Emili Armstrong?

Predstojeći događaji
There are currently no events.