FOTO, VIDEO: Odmor iz snova u Gazdinstvu Mustecići: Pravi susret sa prirodom

Uživanje u predivnoj atmosferi, čistom vazduhu i domaćinskoj hrani je nešto o čemu svi sanjamo kada želimo da se odmorimo od užurbanog gradskog života. Upravo nam je Gazdinstvo Mustecić, skriveno u srcu prirode, na ivicama našeg čuvenog Lazarevog kanjona, našeg spomenika prirode, pružilo takav raj za umorne tebra duše. Ovaj raj na zemlji nudi spoj mira, prirode i autentičnog iskustva bez struje i urbanog stresa, no važno je da budete spremni za ovakav vid izazova. Ukoliko niste avanturistički nastrojeni i niste nikada boravili u šumi, važno je da budete spremni i da ponesete sve što može biti neophodno za ovakvo iskustvo.

Mustecici_1
Foto: Tebrizam

U susret prirodi

Kada smo krenuli prema domaćinstvu Mustecić, napravili smo jednu greškicu, a to je da nismo procenili sposobnost našeg vozila da nas sa sve stvarima i opremom izgura na brdo lepote i vidikovca, te smo „učuškali“ auto u šumu i krenuli pešaka. Put je prohodan, rizlani, a nama je samo manjak kondicije i sunce jedino smetalo u toj avanturi do našeg cilja. Preporuka ukoliko biste se zaputili do Mustecića da obezbedite sebi džip ili neko drugo prevozno sredstvo koje ima jačinu da izađe do domaćinstva, a nadamo se i da će nekada rešiti taj put kako ne bi niko od nas morao da razmišlja o tome da li će uspeti da stigne do ovog raja.

Nakon našeg kardio treninga, kada smo kročili na etno kompleks Gazdinstvo Mustecić, odmah smo mogli da osetimo nešto posebno u vazduhu. Čist vazduh, daleko od gradske buke i zagađenja, oživelo je naša čula i definitivno pružilo neki osećaj potpune slobode. Umesto gradskih buka i saobraćaja, mogli smo čuti šumske ptičicekasnije i svicekao i ostale divlje životinje. Kako smo saznali, u okolini domaćinstva mogu da se sretnu lisice, divokoze, pa možda i jeleni. Mi smo imali priliku da u večernjim časovima naiđemo na lisice koje su bile opčinjene psom domaćinstva te su u toku noći plesale oko njega, dok su divokoze bile jako stidljive i sklanjale se čim nas vide.

Ukoliko niste baš iskusni sa blejom u divljini u noćnom periodu, budite spremni na sve, pripremite se na vreme. Mi smo jelte “naš strah” od mraka, različitih životinjki, rešili vatrom, te znajte da upalite i vatru i da se opustite, jer sve ĆE BUDE okej.

Ovde nam se vreme kretalo i sporije, ali i brže obzirom da smo i radili, no uspeli smo da se prepustimo čarima prirode i odmorimo svoj um i telo.

Mustecici_2-1
Foto: Tebrizam

Domaćinska hrana i autentični vajb

Jedan od lepših aspekata boravka u Gazdinstvu Mustecić je upravo ukusna domaćinska hrana koja nam je prijala nakon napornog dana. Ukusni i sveži obroci, domaće krofne, vlaške palačinke, pripremljeni sa pažnjom i ljubavlju, odražavaju bogatstvo ovog domaćinstva. Svaka hrana se sprema na licu mesta, na drva, a pravi se u nekim određenim količinama kako se ne bi ništa bacilo, te je preporuka jesti dok je još toplo kako biste osetili pravu čar domaće hrane. Svako k’o prođe kroz domaćinstvo, može da se posluži i sveže ohlađenim pićem koje se nalazi u „kadici“ ispred kuće i ukoliko domaćini nisu tu, može ostaviti novac u kutijici.

Mustecici_8
Foto: Tebrizam

Prostor za odmor – bez struje

Domaćinstvo je bez struje i samim tim predstavlja pravu oazu u kojoj smo mogli da pobegnemo od modernog načina života. U tom procesu nam je bilo pomalo i teško jer smo navikli da sve radimo preko interneta i telefona, pa smo morali da ih „shut down-ujemo“ privremeno.

Mir, tišina i jednostavnost života u kućici doprineli su unutrašnjem smirenju i vraćanju prirodnom ritmu života jer je danas bogami sve ubrzano. Svaki smeštaj je opremljen akumulatorom, te smo u sobi u kojoj smo bili smešteni imali lampice kako bismo mogli da osvetlimo gde se nalazimo, kao i kupatilo u kojem je takođe bilo svetlo omogućeno akumulatorom, te smo mogli da se osvežimo i pripremimo za spavanje. No svakako na putu do kućica, valjalo bi poneti baterijske lampe kako bi bolje osvetlili sebi put, mi smo poneli dve i sasvim je bilo dovoljno. Kupatila su u odličnom stanju i daju moderniji vajb, tako da ako nekada svratite nemojte da vas kuća od spolja zavarava. Kuće su opremljene sa tri kreveta (bračni krevet + dva kreveta na spratu), dok je u bungalovima nešto manji prostor.

Mustecici_4
Foto: Tebrizam

Bez signala, ali sa povezani sa prirodom

Na Gazdinstvu Mustecić, signal je retka pojava, osim ako se ne otisnete na uzbudljivu avanturu zip-lajnom ili bar dođete do vidikovca na kojem se ziplajn i nalazi. Ovo je prilika da se odvojite od svakodnevnih briga, društvenih mreža i ekrana, i zaista se povežete sa okolinom i ljudima oko vas. Ukoliko imate Mts mrežu, imaćete na više mesta signal, ali ne brinite previše o tome, prepustite se prirodi. Mi smo, nažalost ili pak i na sreću imali mreže A1 i Yettel te smo imali priliku da se malo više prepustimo prirodnom svetu, a da ovaj digitalni smanjimo na jednom u toku danu do ziplajna, čisto da vidimo šta se dešava i završimo ako imamo neke obavezice.

Ziplajn je neverovatno iskustvo koje nismo iskusili ovog puta, ali je vredno oprobati se jer možete videti nesvakidašnje prizore poput Malinik prašume, Lazarevog kanjona i pritoka Lazareve reke – Mikulj, Demižlok i Vej.

Mustecici_5
Foto: Tebrizam

Prirodne lepote i zalasci sunca

Gazdinstvo Mustecić obiluje pored ziplajna i predivnim vidikovcima sa kojih možete uživati u spektakularnim pogledima na okolne predele i zalaske sunca. Vidikovci specifičnog naziva: Bukva, Petrine stene… pravi su raj za zaljubljenike u prirodu, fotografiju i sve one koji žude za trenucima u kojima se gubiš u lepoti prirode. Obišli smo nekoliko vidikovca, uživali u predivnim zalascima sunca (vreme nas je u septembru odlično poslužilo), a dok smo koračali do vidikovca Petrine stene, naišli smo i na domaćina, jedno mladunče zmije, koje je isto uživalo u pogledima na Lazarev kanjon. Domaćin mali nas je samo zaobišao, ne brinite, no uvek je važno imati na umu da smo u divljini i da možemo naići na različite subjekte iste i da znamo kako da reagujemo u tim situacijama.

Mustecici_6
Foto: Tebrizam

Cena uživanja u prirodi

Iako se užitak na Gazdinstvu Mustecić može činiti malo skupljim, treba imati na umu da je ovo iskustvo na neki način vredno cene. Računajući na užitak koji ćete doživeti, mogućnost prekida sa tehnologijom i povratak prirodi, cena je sasvim prihvatljiva. Ovde ne plaćate samo smeštaj i hranu, već i mogućnost da se napunite pozitivnom energijom i unesete novu svežinu u svoj život. Nama je sama činjenica da smo imali priliku da iskusimo dva dana u ovom domaćinstvu, kao i da razgovaramo sa domaćinima ovog etno kompleksa, bilo izvanredno iskustvo koje želimo i te kako da ponovimo!

Gazdinstvo Mustecić nudi smeštaj po osobi po ceni od oko 2500 dinaraa doručka i večere oko 800 dinara i ručka oko 1500 dinara. Ovaj smeštaj omogućava svakome da doživi čari ove oaze prirode, gde se svaki trenutak pretvara u neprocenjivo iskustvo koje možda za „newbie planinare“ prirode može biti strašno, ali kada se slegnu utisci i ako se dobro pripremite, top je.

Mustecici_7
Foto: Tebrizam

Sve u svemu, boravak u Gazdinstvu Mustecić je prava avantura za sve koji traže beg od užurbanog života i žele da se povežu sa prirodom na jedinstven način, čuli smo od domaćina da dosta stranaca dolaze i uživaju na ovom mestu.

Ovde ćete doživeti predivnu atmosferu, osetiti čist vazduh, probati domaćinsku hranu i zaista pronaći spokoj u jednostavnosti života bez struje i signala. Gazdinstvo Mustecić je pravo blago koje čeka da bude otkriveno i doživljeno.

U našem razgovoru sa domaćinom Zoranom Mustecićemmožete saznati nešto više o ovom domaćinstvu.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.