VIDEO: Zašto deca stradaju u saobraćaju u Srbiji? – Boranin Igor Velić u “Agelast” podcast-u

Ovo je tema o kojoj se skoro uopšte ne govori, a čija statistika i problematika je poražavajuća. Naime, svake godine u Srbiji pogine dvanaestoro dece do 14 godina, dok 110 dece pretrpi teže ili lakše telesne povrede. Faktor javnog rizika stradanja dece u Srbiji je 12, dok je u ostalim zemljama Evrope 6.8, što nas svrstava u najnebezbednije zemlje u Evropi u oblasti bezbednosti saobraćaja.

Igor_Agelast_naslovna
Foto: Agelast

Boranin Igor Velić iz udruženja “Sigurne staze”, zajedno sa predstavnicama “Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju”, govorio je u novoj, 204. epizodi “Agelast” podcast-a Galeba Nikačevića.

Uz Igora, o temi stradanja dece u saobraćaju u Srbiji, govorile su Verica Vitorović i Vera Janković.

U nedostatku psihološke, institucionalne i pravne podrške, roditelji stradale dece su bili primorani da se okupe i oforme “Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju”, koje ima za cilj promovisanje bezbednosti u saobraćaju i pomoći i podrške članovima stradale dece u saobraćaju.

Igor je, kao jedan od saradnika ovog udruženja, i kao master inženjer saobraćaja sa ogromnim iskustvom u ovoj oblasti, imao prilike da iznese relevantne činjenice o datom problemu i ukaže na nedostatke koji u dobroj meri doprinose nebezbednosti dece u saobraćaju u Srbiji.  

Ovim razgovorom otvorena je jedna veoma bitna tema za našu zemlju, a Igor se zajedno sa Verom i Vericom dotakao nekih veoma značajnih sistemskih i institucionalnih propusta koji se prostiru od samih kreatora saobraćajne politike, nadležnih ministarstava, sudija, veštaka, advokata, tužioca.

O čemu je to sve Igor govorio u Agelast podcast-u pogledajte u videu ispod.

Rad medija Tebrizam podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.