Ko je Luke Black i zašto mu se zapravo toliko spava?

Druga nedelja maja je već 67 godina zaredom (neračunajući onu 2020. godinu koja je otkazala mnoge festivale i događaje) rezervisana za pretvaranje u najvećeg patriotu i stručni žiri (zajedno sa prijateljima, ili pak članovima porodice) “Evrovizije”,  jednog od najvećeg i najznačajnijeg muzičkog festivala u Evropi (a boga mi i na svetu). Ovogodišnja “Evrovizija” je već uveliko u toku u Liverpulu, zato hajde da malo bolje upoznamo našeg finalistu, Luke Black-a!

Luke_Black_naslovna_1
Foto: Sarah Louise Bennett

Ko je Luke Black?

Luka Ivanović, bolje poznatiji kao Luke Black, jeste mlada nada srpske muzičke scene! Iako bismo njegovim mladolikim izgledom rekli da je nešto mlađi i da možda pripada generaciji Z, ovaj “mladić” je zapravo “milenijalac” i rođen je 18. maja 1992. godine u Čačku! Svoj talenat i ljubav prema muzici otkriva u jako ranim godinama, a svoje prve tekstove je već krenuo da piše sa 12 godina! Osnovne studije engleskog jezika i književnosti je završio u Beogradu, a master studije muzičke produkcije je završio čak u Londonu! Zbog ogromne ljubavi prema engleskom jeziku, Luka je rešio da svoje ime anglikanizuje i otuda i umetničko ime “Luke”. Kako bi upotpunio svoj pseudonim, Luka je dodao “Black” svom engleskom imenu, za koji navodi da potiče iz tinejdžerskih dana kada je 40 dana žalio za izumrlom srpskom muzičkom scenom. Ko zna, možda je baš Luke Black taj koji će uskoro ponovo oživeti našu muzičku scenu!

Iako je njegov rad konačno prepoznat među širom balkanskom publikom nakon pobede na ovogodišnjem “Izboru za pesmu Evrovizije”, Luke Black se prvi put pojavio 2014. godine na festivalu Gruvlend sa svojom autorskom pesmom “D-generation”. Tada je svetski poznata muzička kuća “Universal Music Group” prepoznala potencijal u njegovoj muzici, uzela stvar u svoje ruke i pozvala ga u svoju kancelariju u Beogradu, i eto Luke Black-a kao prvog srpskog solo izvođača koji ima sklopljeni ugovor sa ovom muzičkom kućom! Možete da zamislite kakav je to uspeh već na prvom javnom prikazivanju?!

Luke_Black_slika_03
Foto: Boris Subotić

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Luke Black je izdao čak 4 EP-apreko 10 singlova i veliki broj covera poznatih pesama koje možete poslušati na njegovom YouTube kanalu. Gostovao je u raznim emisijama, prisustvovao velikom broju festivala i dobijao je razna muzička priznanja. Posebno je poznat i voljen u Kini, gde je u par gradova imao svoju turneju 2016. godine, dok je 2017. godine njegova pesma “Olive Tree” čak i prevedena na mandarinski jezik! Po nekim izvorima, šuškalo se da će tada, tokom Lukinog boravka u Pekingu, televizija LATV snimiti čak i dokumetarac o njemu, no još uvek se ne zna da li je ta informacija tačna ili ne.

Luka i Evrovizija

Ako ste mislili da je ovo prvi put da se Luke Black takmičio na “Izboru za pesmu Evrovizije”, na kojoj je ujedno i pobedio, grdno se varate! Luke se 2016. godine našao u top 3 učesnika za odlazak u Stokholm, rame uz rame sa Sanjom Vučić (koja je predstavljala Srbiju na “Evroviziji” 2016. godine) i Frajlama! Nakon 7 godina je hrabro rešio da se ponovo oproba na “Izboru za pesmu Evrovizije” sa pesmom “Samo mi se spava”. Luke Black je na ovom izboru privukao ogromnu pažnju kako unikatnom pesmom, tako i sa svojom maskotom jastoga za koju je napomenuo u jednom od intervjua da je to njegov prijatelj koji spava pored njega i nosi simboliku regeneracije. (Zoomer) Luke je sa ovom pesmom pobedio na “Izboru za pesmu Evrovizije”, pridobio srca publike u polufinalu i ponosno je doveo Srbiju u finale ovogodišnje “Evrovizije” u Liverpulu koje gledamo u subotu od 21h pod rednim brojem 5!

Pesma “Samo mi se spava” je sama po sebi posebna, kako zbog toga što je napisana još 2020. godine, tako i zbog toga što je Luke potpuno sam radio na ovoj pesmi od teksta sa dubokim značenjem, preko zarazne elektro muzike, do koreografije kao iz video-igrice i moćnog scenskog nastupa! Objavljivanje ove pesme je dosta dugo odlagano, da li je zbog pandemijske situacije ili je Luke baš želeo da dovede ovu pesmu do savršenstva ili pak postoji neki skroz deseti razlog, to možemo samo da nagađamo! Ipak, Konstraktin odlazak i fenomenalan uspeh na prošlogodišnjoj “Evroviziji” je bio Lukin vetar u leđa, te je samim tim rešio da njegovoj pesmi “Samo mi se spava” pruži priliku.

Luke_Black_slika_01
Foto: Jeff Spicer

Zanimljiva činjenica koju je izjavio u jednom intervjuu jeste da je Luke ovu pesmu napisao tokom pandemije iz perspektive lika iz video-igrice “Sims!” Ukoliko poslušamo malo bolje pesmu, pored toga što sama muzika podseća na neku epsku borbu iz video-igara, takođe možemo da čujemo to “Hello” koje zvuči identično liku iz već pomenute video-igrice “Sims”-a! Kada sledeći put budete kustomizovali svog lika iz “Sims”-a i birali mu boju glasa, sigurno ćete se setiti ove pesme!

Takođe u raznim intervjuima, Luke Black ističe da se iza ove pesme krije duboko značenje o tome da treba da širom otvorimo oči, jer zlo oko nas stalno raste ukoliko držimo oči zatvorene! Kako bismo pobedili to zlo oko nas, jedino što možemo da uradimo jeste da se probudimo! (RTS)

Luke_Black_slika_02
Foto: Sarah Louise Bennett

Luka, nemoj da zaspiš u finalu!

Finale “Evrovizije” nikada bliže nije bilo, a mi smo ipak prave tebra-patriote koje podržavaju svoje predstavnike koje iz godine u godinu pratimo u finalu, kog god da pošaljemo! U subotu od 21h pratimo Luke Black-a u finalu pod rednim brojem 5.

Šta mislite, koje ćemo mesto zauzeti? Pišite nam u komentarima!

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.