Zašto su “Susreti sela” u borskoj opštini značajni za mlade?

Očuvanje tradicije i kulture svakog sela, kao što i vreme nalaže, ostaje na mlađim generacijama a upravo su na otvaranju ljubilarnih šezdesetih “Susreta sela” u Metovnici 16. marta, mladi imali prilike da predstave svoja sela u performansima tradicionalnih, starih običaja.

Foto: Centar za kulturu Bor

Po ugledu na prve “Susrete sela”, koji su održani 17. februara 1962. godine, i ovoga puta prvo su se susreli KUD-ovi “Branislav Nušić” iz Šarbanovca i “Polet” iz Metovnice.

Prvi “Susreti sela” u našoj opštini održani su u Šarbanovcu. Domaćini su tada goste iz Metovnice simbolično dočekali na belom konju.

Na tim prvim Susretima sela sveukupni pobednik bio je KUD iz Šarbanovca. Kao nagradu selo je dobilo televizor koji se i danas čuva u prostorijama KUD-a, 

navela je predsednica KUD-a “Branislav Nušić Marina Stojkanović Marjanović.

Na prvom “Susretu sela” ove godine moglo se videti da je u nastupu oba KUD-a angažovano desetak mladih članova, a ista situacija je bila i u publici, veći deo Doma kulture u Metovnici bio je ispunjen mladim licima

Mladi su učestvovali u omladinskom folkloru, pevanju i sviranju, kao i u predstavljanju običaja koje su pripremali na probama.

Na pozornici su uz par veterana mladi iz Šarbanovca prikazali vlaški običaj “Rusalje”. Rusalje su tri zle vile koje zaposedaju mlade pastire koji su zaspali. Porodica pastira ga traži i nailazi na njega onesvešćenog. Odvode ga kući i tamo ga starac osvešćuje bajalicom. Svi članovi porodice i komšiluk slave kroz pesmu i igru. Glavnu reč u ovom običaju imali su omladinci koji su stekli znanje od starijih poznavalaca običaja iz KUD-a.

Susreti_sela_1
Foto: Centar za kulturu Bor

Ja, kao član KUD-a “Branislav Nušić”, mogu da kažem da mi Susreti sela jako znače zato što imam priliku da radim ono što volim, a to je sviranje starih pesama i igara na fruli. Druga stvar koju sa prijateljima u KUD-u radim je čuvanje našeg vlaškog, maternjeg jezika kroz običaj koji prikazujemo na sceni. Na probama u Domu kulture u Šarbanovcu se družimo i uvežbavamo program za svaki novi nastup,

rekao je Andrej Žurž, član KUD-a “Branislav Nušić” iz Šarbanovca.

Metovnica je prikazala vlašku slavu. Cela porodica priprema hranu i sređuje kuću pre dolaska gostiju. Gosti pri ulasku u kuću ljube kolač – preskuru, sveću – lumanare, i uzimaju malo vina. Pre početka slave domaćin se klanja hrišćanskim i paganskim božanstvima: slavi Svetom Iliji, Bogu, zvezdama, Suncu, Mesecu, svim članovima porodice i prijateljima. Na kraju se klanja za mrtve – bogbaorost. Nakon klanjanja kreće slavlje uz pesmu i igru.

Susreti_sela_2
Foto: Centar za kulturu Bor

Ja sam član oba KUD-a koji su se večeras susreli. Sviram harmoniku već 3 godine i Susreti sela su mi dodatna motivacija da nastavim sa sviranjem. Jako volim da dolazim na probe i da putujem u druga sela na nastupe., 

rekao je Aleksandar Brnzanović iz Metovnice.

“Susreti sela” su značajni da bi se od zaborava sačuvali tradicija, nošnja kao i vlaški jezik. Lepo je videti da se toliko omladinaca uključuje u rad svojih KUD-ova uprkos trogodišnjoj pauzi zbog pandemije Korona virusa. Sama manifestacija “Susreti sela” ima blistavu budućnost zato što je od prošle godine interesovanje za susretima poraslo, a to se može videti kroz povećanje broja učesnika u programu.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.