“Nova generacija digitalnih kampanjera” – novi projekat Tebrizma

Pismenost u digitalnom svetu znači razumeti tehnologiju i znati da se služite njome. Digitalna pismenost se odnosi na sposobnost pronalaženja, korišćenja i kreiranja informacija preko interneta na smislen i koristan način te je jako važna veština u današnjem svetu.

Projekat-objava-pocinje_naslovna_001
Foto: Tebrizam

U svakodnevnici se pokazalo da mladi u Boru (8 000 mladih, prema popisu iz 2011.) nisu dovoljno digitalno pismeni ili pak nisu uopšte pismeni što upravo ukazuje na značaj ovakvog projekta koji ima za cilj jačanje participativne uloge mladih u Boru kroz njihovo umrežavanje i osnaživanje veština digitalne pismenosti za rešavanje zajedničkih problema lokalne zajednice.

U narednih 8 meseci projekta omladinska organizacija “Tebrizam” sprovešće niz različitih aktivnosti kojima će ukazati na postojanje trenutnih problema koje “žuljaju” mlade u Boru. Kroz aktivnosti izvršiće se različita istraživanja, predstaviti rezultati tih istraživanja, organizovati teorijske i praktične radionice kojima će se podsticati digitalno opismenjavanje mladih, predstaviti iskustva ljudi iz digitalnog aktivizma, prikazati različiti pozitivni primeri rada u digitalnom aktivizmu, onlajn kampanje javnog zagovaranja na društvenim mrežama, kao i sumirati celokupan projekat u okviru stvaranja online prostora na kojem će mladi imati priliku da koriste dostupne resurse u vidu informacija, besplatnih kurseva, software-a i sl.

Iako Digitalni svet, prema rečima projekt menadžera udruženja Jovana Janjića, predstavlja deo svakodnevnice mladih, za mlade je veoma značajno da razumeju koliko uopšte poznaju taj digitalni svet i kako je potrebno koristiti ono što taj svet pruža.

U današnjem dobu koje se stalno razvija, imperativ je opremiti našu mladu generaciju neophodnim veštinama i znanjima za efikasno kretanje u digitalnom svetu. Naš projekat ima za cilj da predstavi problem nedovoljne digitalne pismenosti, ali i da osnaži mlade grada Bora pružanjem sveobuhvatne obuke digitalne pismenosti kroz različite interaktivne online i offline aktivnosti. Jedan od ključnih aspekata našeg projekta je podsticanje digitalnog aktivizma među mladima. U Tebrizmu čvrsto verujemo da svaki pojedinac ima moć da napravi razliku i da se zalaže za promene putem online platformi. Edukacijom mladih o različitim digitalnim alatima, strategijama društvenih mreža i tehnikama onlajn kampanja, omogućićemo im da efikasno pojačaju svoje poruke, aktiviraju svoje sugrađane i da se zajedno bave kritičnim društvenim pitanjima koja se tiču mladih,

rekao je Jovan Janjić, projekt menadžer projekta “Nova generacija digitalnih kampanjera”.

Projekat “Nova generacija digitalnih kampanjera” kreće sa realizacijom uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.