FOTO, VIDEO: Zašto je bezbednost dece u saobraćaju kod osnovne škole “Dušan Radović” u Boru i dalje ugrožena?

Da bi deca, odnosno školarci, mogli da dođu do svojih škola, pohađaju časove i bezbedno se nakon nastave vrate svojim kućama, potrebno je da saobraćaj u okolini samih škola bude u potpunosti prilagođen njima kao najslabijim i najugroženijim učesnicima u saobraćaju.

Dron_DR_5
Foto: Tebrizam

Saobraćaj u zoni osnovne škole “Dušan Radović” u Boru, od uvek je bio pod velikim znakom pitanja, naročito kada govorimo o bezbednosti dece, što na žalost potvrđuje i činjenica da je nedavno jedan osnovac povređen na pešačkom prelazu ispred ove škole.

Ukoliko se vratimo malo u prošlost setićemo se i slučaja iz 2016. godine u kome je osamnaestogodišnjak, usled neprilagođene brzine, na trotoaru kod osnovne škole “Dušan Radović” pokosio nekoliko devojaka koje su pukom srećom uspele da izbegnu tragični ishod i prođu sa lakšim ili nešto težim povredama.

Međutim, iako se o ovim događajima dosta govorilo, pokušavalo da se na neki način bezbednost saobraćaja u blizini ove škole poveća, jasno je da, iako je nešto urađeno, bezbednost učenika u saobraćaju u zoni osnovne škole “Dušan Radović” i dalje nije na potrebnom nivou.

Dron_DR_1
Foto: Tebrizam

Izlaskom na teren u obilasku celokupne zone škole Dušan Radović uočeno je nekoliko veoma značajnih problema koji su evidentirani, fotografisani i proanalizirani.

Da bi se lakše razumelo zašto su problemi značajni, za početak je potrebno znati da do škole Dušan Radović učenici mogu doći iz nekoliko pravaca, najčešće učenici do glavnog ulaza škole dolaze prolazeći prometnom ulicom “Kralja Petra I”, dok drugi pravac iz kojeg učenici dolaze jeste prolazeći još jednom prometnom ulicom “3. oktobar” koja se nalazi iznad same škole.

“Ležeći policajci” u blizini škole

Kao jedan od prvobitnih problema koji je uočen, jesu postavljeni “ležeći policajci” u ulicama “3. oktobar” (jedan ležeći policajac) i “Kralja Petra I” (dva ležeća policajca). Iako je naravno svrha ležećih policajaca da uspore brzinu kretanja vozila, veoma često se dešava, naročito u ulici “Kralja Petra I”, da vozači u potpunosti zanemare postojanje ove “saobraćajne prepreke” i pri neprilagođenoj brzini “prelete” preko ovih prepreka, a uz to treba napomenuti i da postoje oštećenja “ležećih policajaca”.

U ulici „3. Oktobar“ postavljen je samo jedan “ležeći policajac” koji je izrađen od savremenog materijala (gume), dok drugi “ležeći policajac” ovde ne postoji jer se pešački prelaz koji vodi ka spuštanju niz stepenice u dvorište same škole, nalazi u raskrsnici nekoliko nadolazećih ulica.

Ono što bi ovde trebalo uraditi jeste postavljanje nove pešačke platforme koja bi učinila da se ceo pešački prelaz podigne čime bi se saobraćaj zasigurno usporio.

OS_DR_014
Foto: Tebrizam

Postavljeni saobraćajni znakovi

Ukoliko se vozila kreću ulicom „3. oktobar“, iznad same škole Dušan Radović, naići će na veoma veliki problem jer su saobraćajni znakovi veoma slabo uočljivi, zbog toga što su određeni znakovi zakrivljeni i postavljeni pod lošim uglovima.

Osim ovog detalja, javlja se i dotrajalost pojedinih saobraćajnih znakova što vozače, ma koliko bili iskusni, može dovesti u zabludu i uticati na pravoremeno reagovanje. Ispred samog glavnog ulaza škole Dušan Radović, nalazi se i svetleći znak „Obeležen pešački prelaz“ koji dugi niz godina nije u funkciji (ne svetli), tako da u večernjim terminima nije primetan. Osim toga, saobraćajni znakovi opasnosti o prisutnosti dece na kolovozu ne postoje za oba smera u obe ulice.

Ovde je apsolutno jasno, mada uređivačima saobraćaja u Boru možda i nije, da je potrebno obnoviti saobraćajne znakove u zoni ove škole i postaviti ih u skladu sa važećim pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji. Treba naglasiti da je u ulici “3. oktobar” veoma značajno postaviti i znak o zabrani preticanja vozila što bi umnogome povećalo bezbednost dece na ovoj ulici.

OS_DR_07
Foto: Tebrizam

Nebezbedno autobusko stajalište i nepregledna raskrsnica

Učenici koji do škole Dušan Radović dolaze iz pravca ulice “3. oktobar” u velikom broju dolaze autobuskim prevozom. Međutim, u samoj raskrsnici ulica „3. oktobar“ i „Bezimene ulice“ se nalazi autobusko stajalište koje pre svega nije na asfaltu obeleženo kako treba, a ono što je najznačajnije na stajalištu nije postavljena niti jedna zaštitna ograda za decu ali i ostale pešake, čime je bezbednost svih učesnika u saobraćaju ugrožena.

Iako u ulici “Kralja Petra I” zaštitne ograde postoje, vrlo je jasno da je iste takve ograde potrebno postaviti i na ovom stajalištu, a po mogućstvu i stajalište urediti u skladu sa propisima.

Ovakve zaštitne ograde bi trebalo postaviti duž dela od autobuskog stajališta do pešačkog prelaza koji vodi ka školi. Glavni razlog je taj što se na samom pešačkom prelazu ukrštaju ulice “3. oktobar” i ulica “Doktora Milovanovića“ jer vozila koja dolaze iz ulice “Doktora Milovanovića” ne vide vozila koja dolaze iz ulice “3. oktobar” ali pre svega ne mogu da uoče na najbolji način ni pešake koji prelaze ulicu a ovom pešačkom prelazu.

OS_DR_02
Foto: Tebrizam

Parkiranje na ulici i trotoaru koje utiče na saobraćaj i bezbednost dece

U zoni škole Dušan Radović ne postoje uređena parkirališta što veoma često prouzrokuje parkiranje na samoj ulici (karakteristično za ulicu “Kralja Petra I” kod glavnog ulaza škole) i parkiranje na trotoaru u blizini škole (ovo je već karakteristično za obe ulice i “3. oktobar” i “Kralja Petra I”). Parkirana vozila na trotoaru prave problem u vidi smanjenja prostora za kretanje pešaka, pa su pešaci prinuđeni da se kreću ivicom trotoara i ivicom same ulice, a osim toga, smanjuju preglednost deci a istovremeno i utiču na to da ih vozači ne uoče kako treba i pravovremeno.

Ovaj problem je naročito uočljiv u periodu kada roditelji dovoze ili odvoze svoju decu jer se dobar broj njih parkira na samoj ulici ili trotoaru.

Iz tog razloga je u zoni škole Dušan Radović potrebno zabraniti parkiranje ili pronaći adekvatno rešenje, izgradanja pristupačnog parkirališta, koje ne bi ugrožavalo bezbednost dece.

OS_DR_04
Foto: Tebrizam

Deca prelaze ulicu van pešačkog prelaza

Ono što se veoma često uočava, naročito u ulici “Kralja Petra I” kod glavnog ulaza u školu Dušan Radović, to je da deca često prelaze i pretrčavaju ulicu van obeleženih pešačkih prelaza. Deca ovo najčešće rade kako bi što pre stigla do prodavnica ili pekara. Međutim, ono što takođe predstavlja problem, jeste to da se može videti kako i sami roditelji koji svoju decu dovode u školu, veoma često zajedno sa njima ulicu prelaze van pešačkog prelaza.

Da bi se ovaj problem na neki način rešio, bilo bi najbolje duž cele zone škole postaviti zaštitne ograde kako deca ne bi mogla ulicu da prelaze van pešačkog prelaza.

OS_DR_017
Foto: Tebrizam

Na osnovu predstavljenih problema veoma je jasno da je bezbednost dece u zoni osnovne škole “Dušan Radović” u Boru i dalje nebezbedna. Postoje još uvek određeni detalji na koje je potrebno obratiti pažnju, dati su i određeni predlozi kako je moguće ove probleme preduprediti i rešiti, a uređenje samo jedne ovakve zone škole u Boru poslužilo bi kao odličan model i za uređenje i svih ostalih zona škola koje postoje u gradu.

Detaljniji prikaz zone škole “Dušan Radović” u Boru možete videti na sledećem video-snimku i fotografijama.

Rad medija Tebrizam podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Leave a Reply

Koliko se često bavite sportom?

Predstojeći događaji
There are currently no events.